kolmapäev, 12. oktoober 2022

Hullumeelne prügimajandus

 Kui maal vald otsustab vedajat vahetada ja süsteemi kui sellist, võiksid nad ise oma peale võtta ka vanade juhendamise. Mina enam ei jaksa :)

Siiani oli ema juures korraldatud vaid olmeprügi vedu tsentraalselt. Olid ka pakendikonteinerid kuskil ja vanapaberi omad, aga juhend ütles, et kui ei pese või on määrdunud pakend, võib panna olmesse. Ja kui pole taaramärki peal, siis kah. Miinimummaht, mida vedaja aktsepteeris, oli 140 l konteiner. Selle ostsime ise, ei rentinud. Ja see ei saanud mitte kunagi täis, sest graafik oli hankega paigas ja seda muuta ei saanud. Ema põletab paberi pliidi all ja ahjus, osa sodi ka suvel õues tünnis. Kompostib ja tuhk läheb põllule. Ma saan täiesti aru, et tal ei teki sellises koguses prügi, et seda sageli ära saata. Ta ei raatsi pooli ajsu poest osta ju! Ja selle üle võiks ju olla tegelikult õnnelik, sest prügi on ristiks kaelas ja seda tuleb kuskil viisakas vormis töödelda. Eksole.

Aga. See süsteem, mis toimib ideaalselt alevis või linnas, on hajaasustusega külas täielik fiasko. Uus vedaja, uued lepingud, uued graafikud. Ära tuleb anda olmeprügi ja eraldi pakend (puhas). Miinimummaht 140 liitrine konteiner. Jälle! No ok, otseselt ei pea! Aga pakendit tuleb tal vähemalt (0,5l piim ja koor, hapukoore kilepakk, koogikarp, salatikarp. Ja ta peseb kõik piinlikult puhtaks, seega pakend). 

Kauplesin kotid. Uus mure, kuidas need kohale toimetada kui mees maantee servast kaugemale ei tule ja pakendikott on siuke kerge kile eksole. Lage maa, tuulised ilmad jne.

Proua ema ei maga ka enam. Esiteks, olmesse ei ole midagi varsti enam panna (ta töötas kõik juhendid läbi*). Teiseks, järgmisel nädalal on pakendivedu ja kotte pole ikka veel toodud. Lõpuks kinnitati, et esimesel korral on lubatud kasutada musta prügikotti ja siis autojuht jätab uue kas postikasti juurde või konteinerite juurde uue koti. Postkast on maja juures, teest eemal ja sinna ta ei tule. Olmeprügi konteiner on maja hoovis ca 250m eemal maanteest ja sinna ta ei tule (Jäätmeveokiga tagurdamine pikemalt kui 150m - 30 Eurot). Jätab kilekoti maanteeserva tuule meelevalda? Veeretame sinna hiigelsuure kivi äkki, mille alla saaksid seltsimehed panna kilekoti? :) Paneme uue postkasti teeserva?

Ma olen suht rahumeelne, aga hetkel on juhtmed sellest jamast sassis  juba! Siuke tunne, et varsti me ikkagi ostame selle idiootliku 60 eurose teise konteineri, et vanainimene saaks magada ja oleks kuhu asju panna. Teoorias, sest praktikas tuleks tal veograafiku jooksul 4 piimapakki ja 4 koorepakki, lisaks võibolla mõni pakendimärgita supipurk ja nipet-näpet veel. Plastikut juhendi järgi pakendikonteinerisse panna ei tohi (kas siia alla käib ka koogikarp?) Ühesõnaga, vanainimesel on prügistress :)

Igal õhtul kui meil on kõneseanss, on esimene küsimus: mida ma sellesse olmekonteinerisse ikkagi panna tohin?!  

*olmesse tohib panna:

  • Jäätmed, mille liigiti kogumine pole korraldatud
  • Kassiliiv, rasvane ja raskesti puhastatav pakend, mähkmed, hügieenisidemed, kosmeetika, küpsetuspaber, foolium, jahtunud tuhk, tolmuimeja tolmukott,
  • suured kondid, näritud näts, kummist esemed
  • Hõõgniidiga lambipirnid, CDplaadid, tühjad ja katkised pastakad, tühjad vildikad
  • Katkised kruusid ja taldrikud
  • Kasutuskõlbmatud jalanõud, riided ja mänguasjad

6 kommentaari:

  1. Ei oskagi midagi lohutuseks öelda, lugeda on naljakas, Aga tegelikult saan murest aru. Endalgi ajab juhtme kokku, õnneks linnas on asi lihtsam. Sõltub muidugi. Linnas, kus mu vanemad elavad toimub "prüginaabrivalve". Inimesed valvavad aknal ja jälgivad, kes mida konteinerisse poetab ja hoidku, kui vale asi valesse saab.
    Ju sa ikka selle lisakonteineri ostama pead..

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma siiani üritasin huumoriga võtta, aga see kuidagi läheb viimasel ajal liiga üle võlli.

      Kustuta
  2. Mu mõte käis kohe pakendikotipostkasti suunal, aga tegelikult on keeruline, saan aru. Jaksu ja rahulikku meelt!

    VastaKustuta
  3. Kollastesse pakendikilekottidesse, mida meil siin ära veetakse saab ikka igasuguseid asju panna. Kas saia-leiba kilekotis ei osta? või viilutatud vorsti, hakkliha - kõik plastikpakendis. Peaks ju küll sobima?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma usungi, et pakend läheb tal ilusti täis. Aga olmeprügi 140sse mahutisse pole nagu midagi panna.

      Kustuta
    2. st mitte täis, vaid pakendisse läheb enamus.
      Me hakkasime siin sellest aastast koguma oma prügimajas olmeprügi, pakendit ja biojäätmeid. Kõige rohkem tuleb pakendit, olme osakaal langes ikka märgatavalt. Pidin prügikastid kodus ümber vahetama :)

      Kustuta