kolmapäev, 31. märts 2021

Massoprodukt

 Teate sellist mööblitootjat? Enamik teab ilmselt une pealt, et EW ajal oli Lutheri vabrik, mis tootis mööblit. Vähem aga teatakse Massoproduktist. Rääkimata siis sellest, et pea igas vallas oli oma tisler, kes tegi lihtsamat talumööblit ja puusärke.


Kui ma mõned aastad tagasi avastasin, et vanaema oli ERMile saatnud kaastööd vanaisa kohta ja kirjutas nendes sellest, kuidas ta Massoprodukti tööle enne sõda võeti, hakkasin põhjalikumalt otsima. Ettevõte asutati 1916 ning wikis on nende kohta vaid pisikene nupukene



Allikas: Lahtised Lehed, 1930

Tehas paiknes selles piirkonnas, kus nüüd on Valge Maja Tallinnas (Tartu maanteel). Siit näeb pisut fotosid toodangust, milline võimas magamistoa mööbel!

Lõppenud osta.ee oksjonilt leidsin ka ühe foto.


Vanaisa olla rääkinud, et teda lubati keerukate projektide manu, kuigi oli alles noor poiss. Ju siis märgati midagi, millest oleks võinud tulevikus midagi ägedat tulla. Kahjuks rikkus sõda kõik plaanid ja noorte tuleviku. Oskused küll jäid, aga saatus tegi oma keerdkäike. 

Mäletan, et vanaisal oli kodus omatehtud mööbel. Vitriinkapid, valgustusega laud jne. Laud oli vinge! Kuubik, mille põhikonstruktsioon oli puidust, aga sellesse omakorda paigutatud piimjast klaasist küljed. Sees oli valgustus. See tundus mulle lapsena nii teistmoodi, sest enamik sugulaste kodusid olid täis polüesterkappe või selle eelkäijaid, enamik äravahetamiseni sarnased. 


1 kommentaar:

  1. Rain Vaikla Massoproduktist:
    https://www.facebook.com/photo?fbid=1806838049436970&set=a.420623131391809
    Ka Palace'i hotelli algne mööbel oli põhiliselt Massoproduktis valmistet.

    VastaKustuta