pühapäev, 13. oktoober 2019

Manageeri oma energiat, mitte aega

Meil endiselt kestab selline suurejooneline harimisprogramm, mille väljakuulutamine lonkas mõlemat jalga ja ajas muigama aga sisu iseenesest on suurepärane!

Eelmise nädala pärl, mida tahaks kindasti jagada ja omale märgi maha panna siia, rääkis sellest, kuidas me pöörame hullult tähelepanu oma aja planeerimisele ja tegevuste koordineerimisele aga ignoreerime sageli oma energiavarusid. Aeg on alati limiteeritud väärtus ja lahendus teha pikki tööpäevi lihtsalt pikas perspektiivis ei päde. Energia saab otsa. Mida siis teha? Selgus, et mujal maailmas on lausa olemas inimesed, kes tegelevad meeskonna energeetilise taseme hindamisega ning selleteemalise nõustamisega. Väga põnev teema minu jaoks.

On olemas rituaalid, mis põhinevad laias laastus neljal dimensioonil - füüsiline energia, emotsionaalne energia, vaimne energia ja spirituaalne energia. Mõned soovitused, mida iga dimensiooni puhul silmas pidada ja püüda rakendada:

Füüsiline energia. 

  • maga rohkem ja vähenda alkoholi tarbimist (kui see on peamine stressiga võitlemise meetod sul);
  • tee vähemalt kolm korda nädalas trenni, sellist mis annaks cardio koormust aga vastavalt võimetele;
  • söömisharjumused - söö pigem vähem aga tihemini, eriti kui tead, et sul on tulemas pingeline ja pikk päev, hoia midagi kerget näksimiseks käeulatuses ja püüa ca 3h tagant midagi süüa.
    Siin tuleb muidugi üle kinnitada, et see puudutab neid, kes jätavad lõuna vahele ja ei söö korralikku hommikusööki, jooksevad koosolekult koosolekule ja lõpetavad hilja. Need inimesed kipuvad venitama vahed söögipauside vahel väga pikaks, nii et näljatunde "tapmiseks" lõpuks süüakse kiirustades ja rohkem kui tegelikult mõistlik oleks. 
  • märka, mida su keha sulle ütleb - haigutused, totaalne väsimuse tunne, näljatunne, raskused keskendumisel - tähendavad, et tuleb teha mõneminutiline paus ja eemalduda lauast. 
  • tee pause! Pausid peaksid olema lühikesed aga regulaarsed ja kindlasti sellised, et saad korraks oma töölauast eemale. Kõnni trepist üles ja alla, räägi kolleegidega mingil hobiteemal, keeda üks mõnus tee - ühesõnaga see paus peaks andma ajule hetkeks puhkust.
Emotsionaalne energia.
  • tegelemine negatiivsete emotsioonidega - ära kunagi püüa vastata emotsiooni baasilt ja kohe. Inimene ei pea olema kiirreageerija, kuigi see on sageli kõige mugavam viis reageerimiseks. Hinga sügavalt sisse ja välja, võta hetk mõtlemiseks.
  • toida end positiivsete emotsioonidega - märka positiivset oma lähedaste seas ja kolleegide hulgas, märka verbaalselt, anna positiivset tagasisidet teistele. Kas vahetult või siis väikese e-kirjaga. Märka!
  • adopteeri "pööratud läätse" tehnika - küsi endalt "mida teine inimene minu asemel selles konfliktis teeks või kuidas käituks?"
  • proovi ka "pika läätse" tehnikat - "kuidas ma seda olukorda näeksin 6 kuud hiljem?"
  • "lainurk-tehnika" - "kuidas ma sellest saaksin õppida ja kasvada?"
Vaimne energia.
  • katsu vähendada olukordi, kus tuleb tegeleda "pealelendajate" ja "segajatega" - kui sul on vaja lahendada ülesanne/olukord, mis nõuab pingelist keskendumist, pane kinni meilid ja telefon. Võta omale see aeg, ära lase end eksitada.
  • vasta meilidele kindlal ajal päevast - kõige keerulisem tänapäevases elutempos, eriti kui enamik suhtlusest on virtuaaltiimis ja meilipõhine. PIgem parafraseeriks siis, et jäta omale päevas aeg, mil sa ei tööta meilidega, vaid keskendud sisulistele küsimusele, mis vajavad lahendamist. Sea ootused, nii et su peamised kommunikatsioonipartnerid oleksid sellest teadlikud. Põhjenda hästi, kooskõlasta ülemusega.
  • igal õhtul katsu läbi mõelda, mis on sinu järgmise päeva kõige olulisem prioriteet, mis vajab tähelepanu ja tegelemist. Fikseeri see mõttes ja tegele sellega kohe hommikul kui oled tööle saabunud.
Spirituaalne energia.
  • mõtle, millised on sinu töös need nn "magusad hetked" ehk aspektid, mida sa naudid enim? Need on reeglina tegevused, mis annavad maksimaalse rahulduse oma tööst, rahulolutunde, õnnestumise emotsiooni. 
  • mõtle, kas selliste tegevuste hulka on sinu töös võimalik suurendada
  • delegeeri! kõike ei pea siin ilmas ise tegema. See nõuab usaldusväärset tiimi ja hästi paika pandud tööülesandeid (alalisi ja ajutisi), et delegeerimine oleks jätkusuutlik ning annaks ka vastutuse edasi koos ülesannetega. Lisaks aspekt, et kindlasti on tiimis inimesi, kes naudivad selliseid ülesandeid, mida sina teeksid sunniga ja hambad ristis. 
Viimane ja kõige tähtsam - jaga oma energiat teemadele, mis sinu jaoks on siin ilmas kõige olulisemad. Tööalaselt asjadele, mis tol ajahetkel on kõige olulisemad (pakilisemad ja prioriteetsed). Eraeluliselt - ära põhjenda vajakajäämisi kiire graafiku, oluliste tööjamade või hõivatusega. Aeg on alati limiteeritud, sinu energia on see, millega sa pead hakkama saama.
Ela järgides oma sisemisi põhiväärtushinnanguid! 

Siinkohal üks ülesanne teile, et saaksite hinnata, milline on teie energeetiline baas hetkel, nn energiaaudit ühesõnaga :) 


1 kommentaar: