esmaspäev, 18. märts 2019

Wroclaw! Dzień dobry!

Ma ei mäleta, millal ma viimati omal käel reisisin. Tööalaseid sõite on reeglina nii palju, et kuskile lisaks veel reisida, koerale hoidja paluda ja rutiinist välja pääseda on kuidagi keeruline. Aga seekord see siiski juhtus!

Mul on ammu juba silmapiiril Alam-Sileesia piirkond. Kunagi ühel bussireisil sai sealt kaudu edasi Kreeka suunas kulgeda ning Lõuna-Poola jättis kustumatu mulje. Kuidagi on nii, et meie inimestel seostub Poola enamasti pigem negatiivse kui millegi toredaga. Et Kadaka turg, poola kaup ja õunad, eksole. Ja siis need piirijärjekorrad, mida meie põlvkond ilmselt elu lõpuni meenutab...

Aga on ka teistsugune Poola olemas! Ja seda ma otsima läksingi. Ajastus oli muidugi nii segane kui veel andis olla, sest minu eest oskab saatus asju korraldada nii, et kohe on korraldatud. Juba paar nädalat enne reisi hakkas juhtuma ning mul oli kohati tunne, et reisi ei toimugi. Aga siiski! Päevalise täpsusega said asjad jonksu, ema aitas ja tööl kõik sujus.

Lendasin LOTiga Tallinnast Warssavisse ja sealt kohe edasi Wroclawi. Eks see on üks pikk sõit muidugi aga hetkel vaadates meie ilmastikku siin, igati tervitatav. Eile oli nt prognoos +19C Wroclawis ja Tallinnas maandudes +2C. Vahe missugune :)


Nagu öeldud, orgunnisin seekord kõik ise. Majutust muutsin kolm korda ja hetkel tundub, et väga hea valiku kasuks otsustasin. Ikkagi jäi peale hotell (versus kodumajutus), mõjutas hommikusöögi võimalus, asukoht ja turvalisus. Leidsin küll booking.com lehelt väga toreda korteri, mis vanalinna servas (ole tänanud google streetview!) ja keskmine hinnang oli üle 9. Aga siis hakkas tulema kommentaare, et ikka see ei sujunud ja too oli puudu. Ma olen siiski tööreisidega nii ära hellitatud majutuse osas, et lõin põnnama. Ei viitsiks nagu kottpimedas jõuda võõra ukse taha ja avastada, et omanik võtmega pole välja ilmunud nt (nagu tagasiside väitis). Seega hotelli ma leidsin ja väga hea hinnaga pealekauba.

Wroclawi ühistransport on suurepäärane. Väga palju erinevaid liine, kõik sujub ja ajatabelid on peatustes. Samuti piletiautomaadid suuremates peatustest, kust sai soetada ühekordseid pileteid aga ka 24h omi. Automaat aktsepteeris kaarte (krediit, deebet) ja sularaha. Keeltest toetas inglist, saksat, poolat ja ukrainat. Pilet tuli esimesel sõidul masinas märgistada ja kehtis siis vastavalt ajalimiidile. Väidetavalt sai osta ka kuni 72h piletit aga mina seda aparaadist välja ei võlunud. Tegelikult piisas ka kahest 24h, nii et lõpp hea, kõik hea!




Tänapäeva reisimine on muidugi tehtud tänu tehnikale väga sujuvaks. Google map, mis ühildub kohaliku transpordi graafikutega. TripAdvisory, kust saab huvitavaid hinnanguid ägedamate kohtade kohta lugeda, nõu küsida jne. Ainult vaata, et aku peaks ja pank oleks kaasas, akupank :) Rahalises mõttes on see piirkond meile üsna soodne.

Kuhu ma siis jõudsin?
Vanalinna muidugi, Elizabethi kiriku torni, söögikohtadesse, piparkoogipoodi, raamatupoodidesse, loomaaeda, rongimuuseumi (mis osutus miniatuurseks Wroclavi linnaks koos kõigega selles, ärge laske end rongireklaamist eksitada, imeline koht!), etnograafiamuuseumi, Wroclawi vanimasse linnaossa - Ostow Tumski saarele.

Mida rohkem ma nägin ja ringi liikusin, seda rohkem mulle see linn meeldima hakkas.
Muidu on ta SUUR. Õnneks oli taipu enne veebis vahemaid uurida ja sõiduplaane kokku panna, et saaks aimu, milline oleks realistlik reisiplaan kohapeal. Sisuliselt ikkagi tuli planeerida umbes 20minutit ots, et kuskile jõuda. Mõtlesin ka väljasõidule mõnesse lähedal asuvasse linnakesse aga siiski aega nappis. Üks päev oleks võinud veel olla, siis oleks näinud sellist kohta nagu Klodzko. Energiavarusid hindasin ka pisut üle, sest ajavahe tõttu ärkad vara ja vara läheb ka pimedaks.

Kolejkowo


http://wroclaw.kolejkowo.pl/

Kõigest hoolimata on see piirkond väärt külastamist. Mõned vihjed, ehk on kellelegi abiks. Ma ei leidnud väga palju eestikeelset materjali, seega tuleb tühimik täita.

* ära vaheta Eestis zlotte, võta kaasa Eurosid natukene ja vaheta neid kohapeal. Sula pisut vaja läks - tippimiseks söögikohtades, turul.
* ära vaheta zlotte sellises vahetuspunktis (kantor), kus on suured lahmakad reklaamid vaid ühe kursiga või puudub paralleelne tabel ostmise ja müümise kohta. Võib petta saada.
* küsi komisjonitasu kohta.
* kui maksad kaardiga, vali alati makse zlottides, sest see kurss on parem.

Minul oli kaasas swedi deebetkaart ja ma sain sellega hakkama absoluutselt igal pool, kus kaardimaksed olid (toidupoed, piletikassad jne). Ainult hotellis sisseregamisel oli vaja krediitkaardi numbrit. Sula võtsin kaasa ca 50 Eurot ja kolmandiku tõin tagasi, lihtsalt polnud vajadust.

Valdavalt räägitakse poola keelt, sh ka lennujaamas. Mul ikka võttis aega harjumiseks. Küsid lennukis kohvi ja sulle vastatakse poolakeelses vadinas seõbralikult. Kohvi saad ikka :) Vanalinna söögikohas (Literarka - head söögid on!) läks vaja kolme inimest, et menüü ära tõlkida. Naersime ja saime hakkama, toredad tüdrukud olid!

Lõngapoe leidsin ka, ühe terve linna peale. Või noh, nemad olid pisut aktiivsemad nii netis kui feissis. Müüja (muidugi) inglise keelt ei rääkinud, kingituseks viisin neile Haapsalu pitsi kalendri ning sallikudumise raamatu, postkaarte ja shokolaadi. Tore poekene oli, suveniiriks ostsin Lang´i lõnga natukene.

Wroclawis on hiigelsuured ja ilusad pargid. Eraldi alad lastele, koertele trenniväljakud. Pargid on juba rohelised ja krookused õitsevad. Põõsastel on pungad nii suured, et kohe lahmatavad lehtedeks laiali. Koeri nägin palju, peamiselt toredaid nässusid, selliseid hoolitsetud krantsusid, kellega tegeleti ja kes suhtlesid meelsasti. Tõuomadustega penisid nägin vist paar korda, üks oli labrador ja teine keskmine terjer, kelle täpset tõugu ma peast kunagi ei tea. Koertele seal linnas meeldib ja nendele on mõeldud.


Loomaaed. Minge sinna! Ja te ei pea pettuma. Ma olin loomaaias 5 tundi. Vahepeal sõin pelmeene ja siis kolasin taas edasi. Hämmastavalt ilus! Nagu maastikuarhitekti kujundatud. Veesilmad linnukestele ja loomadele, ilus puhas ümbrus, basseinid. Loomad teevad trikke talitajatega, osasid saab ise toita.


Väga palju hooneid ja piirkondi on renoveeritud hiljuti. Piirkond tundub kompaktne ja väike aga see on petlik. Ainuüksi see Africanium on nagu meie ERMi maja :D Mulle õudselt meeldis.


Mis veel? Turiste nägin vähe, eestlasi üldse mitte. See on selline linnakene, kus on veel alles pisut sellist kohalikku essentsi. Ja toda pole pakendatud turistidele väljamüügiks. No muidugi on seal piirkonnale iseloomulikku, mida suveniirideks müüakse (sinine keraamika) aga seda pole nii massiliselt kui mujal Euroopas. Kahjuks jääb selliseid piirkondi aina vähemaks. Ma jumaldan sellist "teistsugusust" ja omapära. Vanasti piisas Saaremaale vanaise juurde sõitmisest ja sai kalosse poest ning "magusat leiba". Nüüd saab kõike kõikjalt ja see pole enam huvitav. Massiline ja pakendatud. Turism on äri nagu iga teine, kahjuks.


Tegelikult tasuks seal olla paar päeva pikemalt. Minna väljasõidule (kaevandused, kuulujutud kullarongist, vanad saksalikud linnakesed jne) ja süveneda rohkem.
Ja kui kohe üldse midagi teha ei viitsi, siis tasub vanalinnas päkapikke jahtida. Neid on seal üle 300 ning on loodud lausa mobiiliäpp, millega neid otsida saab. Nad on tõeliselt nunnud, imepisikesed ja peidus poeuste juures, tänavanurkadel, kangialustes jne. Sellest võib tekkida hasart, uskuge mind!


Wroclaw on tore ja ärge uskuge negatiivseid müüte Poolast. Leidke positiivset ja teile tasutakse kuhjaga. Eelarvamused jätke koju.

2 kommentaari: