Kolasin oma retseptiriiulis ja leidsi ühe unikaalse kaustiku :D. Retseptid, alustatud 1987... lõpp (kui täis saab).
Jäin seda lappama ning leidsin esimesel lehel... süldiretsepti :D:D:D. See selleks, tegelikult oli seal häid leide ka. Kirjutan mõned siia üles.
Kirju koer
1 pk marmelaadi
3 suurt pakki küpsiseid
1pk võid
1 väike shokolaad
1 kl piima
1/2 pk kakaod (pole aimugi, mis kaaluga see kakao pakk vanasti olla võis).
Piim kuumutada, segada kakaoga. Või sulatada, lisada segule. Külma
Küpsised murendada peeneks, marmelaad hakkida, shokolaad riivida. Kõik kokku segada ja rulli keerata. Külma.
Kohupiima kolmnurgad (need olid jube head, peaks tegema)
1 pk rõõska koort, 35%
1 pk kohupiima
küpsiseid
Koor kloppida vahule ja segada kohupiimaga. Maitsestada.
Küpsised laduda toidukilele 3 kaupa ritta nii nagu alumisel skeemil#
Keskmisele küpsisereale panna kuhjana kohupiimasegu ning tõsta külgmised kolmnurgaks kokku. Kui on soov teha kirju sisu, võib segu kaheks jagada ja osale lisada kakaod.
Kolmnurk ümbritseda kilega ning siduda kinni. Panna ööseks külmikusse seisma.
#üritan skeemi imiteerida
KÜPSIS KÜPSIS KÜPSIS
KÜPSIS KÜPSIS KÜPSIS
KÜPSIS KÜPSIS KÜPSIS
KÜPSIS KÜPSIS KÜPSIS
KÜPSIS KÜPSIS KÜPSIS
KÜPSIS KÜPSIS KÜPSIS
Ja sellele keskmisele siis tuleb segu panna, mitte palju aga mitte ka vähe, sest kokku kolmnurgaks voltides võib otsast muidu segu välja pressida.
Järgmisel päeval võtta kile lahti ja lõigata otsast kolmnurgakujulised tükid.
Sipelgapesa
4kl jahu
200gr võimargariini
pool purki hapukoort
100gr suhkrut
pool tl soodat (ilmselt kõlbab ka küpsetuspulber)
1 spl äädikat
Samas järjekorras segada ja panna külma 1-2h
kreem peale
400gr iiriseid
piima
150gr võid
iirised sulatada piimaga vedelaks, lisada vahustatud või.
Taigen ajada läbi hakklihamasinast (assa), panna plaadile ja ahju. Küpsetada 15-20min.
Peale küpsetamist tükeldada kaussi ja segada kreemiga. Tõsta alusele sipelgapesa kujuliseks ja jätta seisma.
Leivatort
1 kl riivitud leiba
100gr võid
pruunistada
2 spl kakaod
1 kl suhkrut
1 kl mannat
1 purk hapukoort
1/2 tl küpsetuspulbrit
segada samas järkekorras ja küpsetada umbes pool tundi.
Kuumalt katta hapu keedisega ja panna külma.
Pärast kaunistada vahukoorega :)
Olid ikka vanasti rammusad koogid, ahh! aga head ka, need olid mu lemmikud ja neid sai kodus sageli tehtud.
Ajad suu vett jooksma!!!
VastaKustutaNeid kohupiima kolmnurki nimetati ka Onu Tommi Onnikeseks :)
Mul ka neelud käivad. :P Aga ma millegipärast arvan, et soodat ära küpsetuspulbriga küll asenda, sest äädika ja sooda eesmärgiks on ilmselt gaasi tekitada, et tainas urbsem küpseks, lisaks neutraliseerib sooda äädika hapu maitse. Küpsetuspulber on ju ka iseenesest sidrunhape ja sooda.
VastaKustutakui toredad retseptid.
VastaKustutanii tahaks kõike ja korraga.
Oh, poleks arvanudki, et need retseptid nii palju vastukaja tekitavad:).
VastaKustutaMa mõtlesin küpsetuspulbri peale sellepärast, et vanasti vähemalt meie peres oli see aine suht defka. Mulle tundus, et sooda asendas igal pool KPd ja et seda nn kustutati äädikaga. Aga vbla see oli m ingi kohalik legend meil :)
Neid kolmnurki ma mõtlesin suisa nädalavahetusel teha.
jaa, see küpsisevärk on Onu Tomi Onnike! minu tuttav tädi Meeri alati tegi seda mulle, aga tema pani kohupiima sisse veel ka sidruniessentsi ja kallas pärast šokolaadi-kakao-võimassiga üle, no super hea asi oli! ehh, nostalgia...
VastaKustutaMeie peres pole seda Onu Tommi onnikeseks kunagi kutsutud:).
VastaKustutaOhukolmnurgad oli peresisene kild.
ohh, kui toredad retseptid.. seda kirjut koera sai kunagi ammu-ammu ikka mitmeid kordi tehtud :)
VastaKustutaMeie peres olid need kolmnurksed küpsisekoogid lihtsalt "Majake". Ja ühe variandi kohaselt tuli küpsiseid enne kilele laotamist korraks kohvis leotada. Muu oli vist kõik sama..
VastaKustuta