neljapäev, 21. detsember 2023

Detsembrikuu tegemised

Et selle blogi põhieesmärki rajal hoida, näitan ka vidinaid, mida me naistega sel hooajal oleme kudunud. Esimesed paar kuud läksid jänestele ja karudele, viimane tund aga jõulukuulidele. Ei midagi originaalselt ja kohalikku seekord. Kuulutasin küll kohalikele, et seekord koome mustri järgi ja lootsin, et tuleb uusi inimesi, kellele see meetod rohkem sobib, aga ei tulnud siiski. Uuel aastal pöördun oma teema juurde tagasi - kohalik kudumistraditsioon ja nipid. Südamelähedasem.

Aga siin ilmas tuleb kõik ära proovida, eksole! Naised olid tublid ja kõik said lõpuks oma loomakesed valmis ka.

  • Muster: Rabbit and Bear by April Cromwell.
  • Lõng: Karul ja ühel jänesel -  Schachenmayr Alpaca Classico
    roosa kleidiga jänesel - 8/2 villane. 



Üllatavalt palju aega läks nende kudumisele. Eraldi kootakse kõrvad, näo detailid (3), käpad ja keha. Siis õmmeldakse kõik kokku, tikitakse nägu ja kinnitatakse silmad. 
Garderoobist on loomakestel - kleit, kampsun, müts, jakk, kapuutsiga jakk, keep, traksipüksid. 
Mustris keepi ei ole, selle ma tuletasin ise lõngajääkidest. 
Loomakeste sees on mahuline täidis.

Kui kellelgi ei ole veel jõulukingitust ja ihkaks loomakest, siis ma oleks võibolla nõus 1-2 nendest ära müüma. Mustri autor seda lubab kui mustrile on korrektselt viidatud. Ma saan aru, et olen pakkumisega hilja peale jäänud, aga eks olgu märk siin maas. e-mail: kuduvkoeromanik@gmail.com  Homme liigun Tallinnas ka, muul ajal aga pakiautomaat abiks. 


Jõulukuule tegin esimest korda. Ma polnud siiani sellest vaimustusest aru saanud, aga kui esimene valmis sai, siis tekkis soov neid veel meisterdada. Setu mustriga tuli pisikene, piinasin oma käsi 1.25 varraste ja 8/2 lõngaga. Ogarus! Teised tegin 1.75 varrastega ja ikka 8/2 lõngast ning see oli juba normaalne kudumine. 

Kasutatud on 2 erinevat baasmustrit - üks on veebis tasuta, millele pookisin lisaks setu ja muhu motiivid. Kolmas on Arne ja Carlose kuuliraamatust (raamatuvahetusest 3 punkti eest leitud!) ja sinna panin südame motiivi, mis oli ka netist leitud. Ja ega sellell baasjuhendil ei olegi suurt kunsti. Sukavarrastega kootud, igal vardal kasvatatakse algusest ja lõpust ning on versioone, kus on kasvatused ja kahandused sünkroonis ning on ka pisut teistsuguseid lahendusi. Oluline on muster klappima saada ja et kasvatused-kahandused oleksid ilusti kootud. Sees on mahuline täidis, aga võib panna ka villaheiet. 





Ilusat pühadeaega! 

3 kommentaari:

  1. Väga kena ja lahe! Mul siiski üks küsimus - miks kududes? Kas selliseid asju heegeldades kergem ei oleks teha?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Saab heegeldades ja õmmeldes ning viltides. Igale oma tehnika.
      Meil on naistega kudumistunnid ja loomakesed said tehtud kooskudumise raames.
      Ma armastan kudumist.

      Kustuta