kolmapäev, 22. november 2023

Menopausist 1.

Nagu ma ritsikublogist mainisin, siis teatud verstaposti möödudes sain kauni kirja meie HR tiimilt, et on emakavähikuu ja siis veel oli oktoobris menopaus day. Kirjas olid mitmeid linke lugemismaterjalile ning link mitmeosalisele webinarile. Too päev juhtus olema keskmisest rahulikum, seega hakkasin otsast uurima.

Selgus, et on riike, kus tegutsevad menopaus coachid, need on siis sellised arstiameti taustaga inimesed, kes on spetsialiseerunud üleminekuea probleemidele ning kelle juurde saab võimalusel pöörduda nõustamiseks jne. 

Mõned märksõnad siis sellest infost, mis neis allikates jagati:

  • - menopaus kui periood naise elus on väga individuaalne, seda nii pikkuselt, sümptomite poolest kui ka suhtumise osas. Sümptomeid on väga palju!
  • - menopausi tuleks suhtuda respekti ja arusaamisega, see võib olla väga tundik ja personaalne teema, millel ei ole lihtsalt lahendust ei kolleegide, perekonna või sõprade aspektist. 

Natuke statistikat - iga 3 naise kohta on 1 naine, kes parasjagu läbib menopausi või on just seda seljatamas. 8 naisel 10st on märkimisväärsed sümptomid ja 45% naistel on erinevate sümptomitega toimetulemine keskmisest keerukam. Üks inimene neljast kaalub üleminekuea vaeguste tõttu töölt äratulemist.

Mis on need sümptomid, mis võivad otseselt töötamist mõjutada?

  • keskendumisraskused, mäluprobleemid;
  • insomnia, pidev väsimus magamatusest voi kehvast unest. Raskused uinumisega, raskused unes püsimisega (stabiilne uni hommikuni);
  • madal enesehinnang, depressiivsed meeleolud;
  • ärrituvus, paanikahood, ärevus, rahutus;
  • kuumahood, mis võivad olla ebamugavad, piinlikustunnet tekitavad, kergelt murettekitavad või mõjutavad lausa und ja üldist väsimust;
  • peavalud ja migreenid
  • tugeva voolusega päevad, ebaregulaarsed päevad, urineerimisvajaduse sagenemine, uriinipidamatus.

Coachi kogemuse põhjal oli kõige noorim patsient tal 40ndate alguses ja vanim 70ndates (kuumahoogude teema). See ei tähenda, et kõik kestabki 30 aastat, vaid osadel hakkab väga hilja, osadel jälle suht vara, osadel on keerulisem ja on ka neid, kel ei ole eriti üldse mingeid ilminguid või need ei mõjuta oluliselt igapäevaelu. 

Aga sümptomitest siis ka, panen nii nagu nood koolituses esinesid. Kõik ehk saavad aru, ma ei hakka tõlkima (pildil klikkides näed suuremalt): 

 


Mul on II moodul veel läbimata, täiendan järgmise postitusega esimesel võimalusel. Hetkel natukene kiire ja teema vajab süvenemist. 

3 kommentaari:

  1. See vist üks viimaseid tabusid, mida avalikult ei käsitleta. Ja teadlikuks hakkad saama ikka siis, kui ise hakkad jõudma. Kuumahood, ootamatult lahkav higi teistel -ah-ah-ah.
    Hämmastab, et see sisenemine perioodi + menopaus on ikka pikk aeg- aastates. Sümptomid varieeriuvad ja ise lisaksin veel ootamatud südamepuperdused ja keha mitte tajumine, st kui tihti ma ennast kuhugi ära löön või otsa koperdan.
    Aga ootan ka järge.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Märkasin hiljuti, et raamat, mida kunagi Indigoaalane oma blogis inglise keeles soovitas (linkis ühte blogi, kus oli sellest juttu), on nüüd ka tõlkena olemas. Menopausi manifest on eestikeelne pealkiri. Mul on see lugemislistis, aga pole veel olnud momenti, et süveneda. Kahtlustan, et võib olla ameerikakeskne.
      Ka nendes materjalides, mis meil jagati, on Ameerikale tüüpilisi ilminguid, nt tundub mulle, et seal on kuidagi vabamalt erinevaid toetavaid preparaate kasutusel. Ja väga laialdaselt, ma pean täpsustama, sest nad kasutasid lühendeid kõnel ja tundus, et enamik audikast mõistis neid lennult.

      Mul omal ei ole peale unejamade siiani midagi tõsist olnud, seega on arsti kommentaar olnud pigem selline, et kui ikka väga jaburad asjad hakkavad juhtuma, siis räägime...

      Kustuta