Meil oli täna sushikoolitus sellises kohas nagu Sushihouse Rataskaevu tänaval. Põnev oli, sest pean tunnistama, et mul Sushiga erilisi kogemusi siiani polnud.
Kõigepealt oli loeng riisi keetmisest, peale mida leidsin ma, et riisiga ma küll hakkama ei saa. Spets riis, 10-12 pesu külma veega, tunnike ligunemist, siis kaane all keetmine, siis õhutamine, maitsestamine ja veel tunnike seismist. Võtmeküsimus pidi olema vee kogus keetmisel, et kui sellega mööda panna, siis on jama majas. Riisikeetjat tutvustati ka, väidetavalt Eestis veel ei müüda, kuigi mingeid eksemplare juba Stockis olla nähtud. Riisi ettevalmistamisele kulub ca 2,5 h. Algajal läheb riis alati metsa, seega pole mõtet enne koju varuda kallist lisakraami kui riisiga hakkama ei saa. Kõlas hullumeelselt.
Ja riis oli hea! Kõik muu, millest sushit tegime, muidugi ka (va norilehed, mis mul siiani sees keeravad). Eriline lemmik oli marineeritud ingver ja wasabi, neid peaks koju lausa ostma. Soovitas otsa pulbrina ja sellest möksi teha väikestes kogustes, pidi sobima isegi süldiga :).
Lisaks meeldis mulle sushikuubik ilusa punase tuunikalaga ning norilehesse keeratud suitsuangerjaga sushi versioon. Proovisime ka California rulle aga mulle need nii väga ei maitsenud (või oli kõht liiga täis :D). Kusjuures kutt tegi neid ilma kileta, ütles, et kui riis on õigesti valmistatud, pole kilet roomatile vahele vaja.
Üldiselt pidi olema koostisaineid hästivarustatud poodides olema, ainult tuleb vaadata, mis norilehtedega on tegemist (paljud pidid olema liiga paksud) ja mis päritolu on sojakaste.
Muide, meie õpetaja väitis, et Jaapanis väljas süües pidi menüüs puuduma magustoit. Ei tea kui õige see on aga nii ta ütles. Et magustoit ei anna meile midagi ja kui üldse mingit maiust Jaapanist otsida, sisi on see purustatud punased oad suhrus (möks selline) ja agar-agariga valmistatud kummikommilaadsed maiustused. Meile pakuti toorjuustu kooki, oamöks oleks liiga shokeeriv olnud.
Kingituseks saime söögipulgad, peenete otstega ja kaunistatud. Soovitati vilumuse harjutamiseks kohviube ühest hunnikust teise tõstma hakata :P.
Ega see tänane polnud mingi absoluutne tõde. Nii seal majas lihtsalt õpetatakse ja nagu nad ütlesid, mingit jaapani autentset kööki taga just ei aeta.
Meile on ubade varianti Jaapanist külakostiks toodud. Kui õieti aru sain, siis oli tegemist oamoosiga mingis magusas taignamoodi olluses. Nägid välja nagu pelmeenid. Aga maitse poolest midagi väga šokeerivat seal polnud. Olid sellised lääged magusad asjad lihtsalt.
VastaKustuta