pühapäev, 19. juuli 2015

Avatud talude päev- Võtikmetsa

Üks tore ettevõtmine on täna käimas, kel aega ja huvi, äkki veel jõuab! Kaart avatud taludega ja seal toimuvaga on kättesaadav siin. Ise plaanisin minna kindlasti Ajaveskisse Loo külas ning võimalusel ka Võtikmetsa (Kose lähistel).

Hommikul ei olnud küll üldse tuju kuskile startida aga kripeldas ka, eriti just Võtikmetsa käsitöötalu. Nende FB lehe põhjal olin omale loonud pildi, mis vastas suures osas loodetule.
Perenaine, kes väravas vastu võttis, oli lahke ja jutukas. Saime kohe jutule ning sain teada, et tegemist on Olustvere kooli lõpetanuga. See ilmselt määras ka ürituse suuna. Kõik oli maitsekas, autentne, läbimõeldud ja õpetajadki oma ala tegijad. Mulle hirmsasti meeldib, et autentsetele käsitööoskustele pööratakse üha rohkem tähelepanu. Iseasi, kuidas kõik tehtu soovijani jõuab ning potensiaalse ostja üles leiab ***

Väikese tasu eest (2 eurot ja mitu valikut töötube) sai proovida luust ehteid teha (Austrvegr Selts), proovida villatöid (MTÜ Lammas Ruudus), teha nahast kotti (TASI kunstnik Triin Hellat) jpm. Ilusat käsitlööd nägi ka, nt ERMi kogudes oleva Kose kindapaari koopiat



Proovisin esimest korda kätt luuga. Sain põdrasarvest saetud jupi ning tegin sellest omale nööbi! Jube põnev niiviisi erinevate apastraatustega mässata :) 







Pakuti ka maitsvat kodulõunat, vanakooli vahvleid jäätisega, kohvi ning kringlit. Kõik väga mõistliku tasu eest ja imemaitsvad. 



Meil on ikka nii andekaid ja ettevõtlikke inimesi olemas! Kui nad vaid rohkem massist silma paistaks. Igatahes jõudu toredale pererahvale!

*** Juhtusin suve alguses külastama möödaminnes Palmse mõisa. Ilus suur kompleks, ilgelt raha pandud peamaja, restorani ja kõrtsu arendusse. Imeilusad aiad, puhastatud veesilmad. Kõik toimib, parkla on täis ekskursioonibusse, käivad nii välismaalased kui me oma kohalikud. Ja siis kuskil nuka taga, tuulisel tallitrepil proua, kes müüb ühe lauanurga peal käsitööd. Natuke vilditud meeneid, kadakast puulabidas, sokikesi ja siis jälle need täiesti suvalisest lõngast pääsusaba sallid... mis needus Eestil nendega on? :D Jah, see on tasuta muster aga arvestades, millistes kogustes on seda Eestis kootud ja KUI sageli ma toda müügis näen, ei ole see kohe kindlasti ok. Tegemist on siiski copyright materjaliga ju. 

Nii kahju, et selliste poppide turismipaikade omanikud ja müügiinimesed ei juhtu kokku eheda ägeda käsitööga ja selle tegijatega. Ma ei heida seda otseselt neile ette, nad ilmselt isegi ei mõtle, kui hästi annaks kohalikku müüa ja mis see kohalik üldse on. Nende jaoks on sageli käsitöö midagi "mida naised siin ja seal teevad" ja võrreldes ilmselt söögimajanduse ja muude atraktsioonidega ei ole see neile ka arvestatav müüginiśś. Kõik mõtlevad numbrites. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar