reede, 5. august 2011

Osmussaar. Odensholm.

Seekordsed suvekad olid meil Roostal koos päevase väljasõiduga Osmussaarele. Mina kui eriline paniköör ja merepõlgur nägin juba öösel õudusunenägusid Arabellast ja meresõidust aga nagu ma sel suvel korduvalt olen pidanud ütlema, on vanajumal minu poolt. Meri oli peegelsile, päike kõrvetas ja enamik meist kõrbes saarel matkates põhjalikult ära.

Saar on tore. Omapärase ajalooga ning 300pealise lambakarjaga, kes niidud puhtad hoiavad ja PRIAlt "elamisraha" saavad. Nii ägedad loomad! Parimatel päevadel pidi neid isegi kaks korda nii palju olema. Tõulambad minu meelest, siuksed sarvilised ja ilusa kasukaga (edit: Islandi lammas vist, vähemalt linigitakse sellele tõule). Osad olid pügatud, villast ei pidavat midagi tehtama, kuna pulstis ja must, saaresodi sees. Võtsin mahakukkunud nutsaka kaasa, ei olnud seda spetsiifilist lambalõhna manu. Pehme ja pika kiuga, ilus vill on.
Lambaid jagus kõikjale, isegi majaka jalamile passima. Lisaks on saarel shoti mägiveised aga nood on peidus ja naljalt neid ei märka.

Saarel elab praegu alaliselt 4 inimest. Seal saab telkida ja matkata, lõkkeplatse märkasin ka. Saarel on kabel (restaureerimisel), kalmistu, järved, majakas, mõned mälestusmärgid, jäänukid sõjaväeobjektidest,  RMK infopunkt ning külaseltsi majakene. Viimast pidi saama ka vihmase ilma korral üürida. Majakavahil on võti.
Meile oli giidiks Monika, kes oma põhjalike teadmistega ajaoost, geograafiast ja bioloogiast jättis kustumatu mulje. Kas teie teadiste midagi Neugrund-bretšadest? Või saart asustanud inimestest?
Osmussaarel elasid kunagi rannarootslased ja 30ndate rahvaloenduse ajal oli neid saarel 131. Sõja ajal saar militariseeriti ja elanikud sunniti lahkuma kas mandrile või Vormsile.Enamik põgenes Rootsi.

Tänapäeval on tegemist maastikukaitsealaga ja saar kuulub ka Natura aladesse. Saare seltsi tegevusest ja ajaloost saab lugeda siin.

Dirhamist läheb paat sinna ca tund aega. Kes otsib mõnusat sportlikku avastamist, soovitan.

We had an event with our Tallinn team in Osmussaare, its a small island near Haapsalu. 4 inhabitants and 300 sheeps, beautiful nature, old chapel under restoration, some military objects, roads for hiking, lighthouse etc. Only one hour trip from port Dirhami. 
Island Osmussaar got its name by vikings` Oden and there were Swedish speaking people (Estonian Swedes) living since 15. century who had to leave the island on 1940 due the war when island was occupied by army. In 1996 the Osmussaar Landscape Protection Area, covering the whole island, was formed for the protection of local geological formations, plant communities and bird fauna. There is also a famous neugrund crater (wiki)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar