pühapäev, 9. juuli 2023

Haapsalu, 2023

Kui ma teisipäeval asju autosse vedasin, oli tunne, et suutsin valida puhkuseks kõige vihmasema aja! Tuul, külm ja vihm. Sõita oli muidugi hea, sest koer ei talu kuumust. Kusjuures siin oli veel isegi talutav ilm, aga mida lähedamale linnale, seda süngemaks läks. 

Kolisime sisse ja jalutama. Olles kõige kaugemas punktis öömaja suhtes, hakkas kallama. Loom lõpuks lõdises ja tilkus. Tassisin süles koju ja keerasin saunalinasse. Jaa, meil oli saunalina kaasas, lisaks kõikvõimalikule mudrule. Üks eelis autoga reisides on see, et autosse saab loopida kõik vajaliku, vastavalt siis võimalikule "aastaajale", sest seda ilma ei tea siin ju iial ette :) 

Ligunev loom roosipõõsas

Luikedel on pojad ja sel aastal on pesakond päris suur. Linnud on julged, lasevad inimesed suht lähedale. Koer oli uudishimulik, olime ca meetri raadiuses. Jooksvate laste peale susises, looma vaatas eemalt, ju siis ei kujutanud endast ohtu. Pojad on sellised udukarvakeralised nunnud. 


Haapsalu Raekojas on kaks näitust  - "Rahvuslik moelava" ja "Läänemaa rahvariided". Ma ei olnudki raekojas enne käinud, seal on püsinäitusena päris hea ülevaade linna ajaloost. Šokolaadirannast ja vanadest aurupaatidest, kuulsatest suvitajatest ja hoonetest, hulgaliselt pilte ning tutvustavat materjali. Soovitan! 

"Rahvuslik moelava" oli põnev, mh näeb Signe Kivi disainitud kleiti, mida telekast vastuvõtul nähtud. Ja veel palju muud, kel võimalus, minge vaatama. Vist on veel avatud. Need tikandid võtavad ahhetama!




Uue söögikoha avastasin, Vigrid. Õigemini promos seda Instas üks kunagine restoranipidaja ning seejärel ka Oma Maitse. Nende haugiburks on jumalik! Ja ma ei armasta muidu burgerit üldse :) Neil on kaasamüügiputka turu juures Jaama tänaval ja siis ka turu kõrval hoovis miskine rustikaane lihtne söögikas. Üks kokkadest pidi olema endine Põhjakas. FBs on neil ka oma leht koos menüü ja uudistega:

Haugiburger!

Peatänav on endiselt harjumatult valge. Puid ei ole (ok, ON, aga noored nirud), tänavakivid läigivad päikese käes vastu. Õnneks ei olnud meil just troopilised ilmad, aga isegi 21C hakkas suht kiirelt palav. Unustasin mainida, et vihmaga piirdusime vaid esimesel päeval. Siis läks ilusaks ja püsis kuni reede lõunani soe ning päikseline. Paras koeraga jalutamise kliima, mitte liiga kuum ega ka liiga külm. 

Peatänaval on nüüd veejaam ja see on tore! Kuna koeral oli mingi eriline energia Haapsalu jaoks talletatud, siis ta muudkui jalutas ja jalutas! Uskumatult palju, arvestades viimase poolaasta tervisejamasid. Ja see veejaam kulus marjaks, neil oli isegi veekauss kõrval :) 

Rosin kasutas juhust ja larpis vett

Posti tänava kolemaja on lõpuks renoveeritud. Nagu oleks inetust pardipojast luik sirgunud, lahe värvigamma ja ilusti korda tehtud. Pidi olema tulevane majutuskoht, veel üks paljudest. 


Kultuurimajas näeb Haapsalu Kutsehariduskeskuse lõpetajate töid. See on mul iga-aastane rutiin vaatama minna, kas keegi üllatab. Oles ise kutseõppeasutuse lõpetanud, imestan alati, milliste töödega Haapsalus saab lõpetada. Lihtne villane pitssall nt ja kampsun. Meil oli ikka nii karm kord, tooteloo õpetaja oleks pikalt saatnud. Aga oli ka imelisi asju, nt restakate tugitoolid ja kiiktoolid, ma tahaks seda halli nii väga omale!

Saaks "vanaemade spaad" teha *

Koera kohta juba mainimisi kirjutasin. Uskumatu kui tubli ta oli Haapsalus. Ikka 4 km päevas ja omas tempos. Siin kodus käib ta tavaliselt oma tänava lõppu ja sageli kannan süles tagasi. Harva kui viitsib pikema ringi teha. Seal muudkui kõndis, mere äärde ja edasi ja ring peale kvartalile ja veel edasi. Vahepeal korraks sülle, väike puhkus ja jälle edasi. Nii tubli muti! Ma nimelt pelgasin siin vahelpeal, kas me üldse jõuame sel suvel puhkama koos, sest asjalood olid vahepeal nii kehvad. Aga "usu minusse" nagu ta nimigi ütleb ja ma jälle usun. Eks ta sai ka aru, et inimene rohkem relaxed ja aega palju, teine keskkond ning kohvikud! Talle meeldivad kohvikud, mulle ka :) Lõpuks ei viitsinud isegi enam teise koerte peale reageerida, lihtsalt nautis elu. 

Rahuolev proua :)

Täna tulime koju. Haapsalus oli kella 13 paiku jube soe ja päike. Siin 17C ja vihma ajab. Rosin kõndis oma tänava otsa ja keeras veendunud otsa ringi, lähme koju nüüd. Magama. Ega me siis enam puhkamas ei ole, eks :P 

*kolleegi jutt. Laps küsib, kas tead, mis on vanaemade spaa? Kiiktoolis kiikumine ja kudumine. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar