neljapäev, 15. detsember 2022

Vanaema ja mandoliinid

Ma olen varem ka sellest kirjutanud, et oma isapoolse vanaema tegevust avastan ma alles viimastel aastatel ja peamiselt arhiiviallikate põhjal. Alguses leidsin tema aruanded Eesti Rahva Muuseumile, tundus, et ta oli aastaid neile korrespondendiks. Tellisin kõikidest koopiad, see oli põnev lugemine. 

Eile postitas üks kohalik vanu sünnipäevapilte 50ndatest aastatest ja ühel neist mängis vanaisa saksofoni. Ta oli muusikakoolis õppinud, mängis erinevaid pille ja juhatas siin koori, naisansamblit jne. Pildi all tekkis diskussioon nagu ikka ja miskine asi köitis mu tähelepanu ja vajas guugledamist. 

Tekkis täiesti tüüpiline olukord, et otsid ühte asja ja maandud ootamatult hoopis teise otsa. Isaema Hilda tuli kuidagi nimeotsinguga välja ning mis ma loen, 1956. aastal on tema vedanud kohalikus rahvamajas laste käsitöökursust! Kursusel osales 20 last kahes grupis 2x nädalas. Artiklist selgus, et vanaema on organiseerinud lastele õmblusmasinad ja õpetab neile õmblemist. Lapsed valmistasid nukupesu ja suuremad tüdrukud päevitusriideid. Lisaks on juttu sellest, et vanaema töötab päeval Harju Rajooni Tööstuskombinaadis ja kasvatab kolme algklassiealist poissi, laulab kooris ja mängib näiteringis! Samuti õpetab mudilastele näitlemist ja laulu ja kuulake nüüd - organiseeris 12-liikmelise mandoliiniorkestri ning esines nendega lastepeol! Minu introvertne vanaema :D ja seda pean ma vanast lehest lugema!

Artikli lõpetuses on mainitud, et vanemate jälgedes lähevad ka kolm poega. Kõik on osavad nõelaga ümberkäimises, oskavad näidelda ja muusikat teha. Vot. 

Mul on selle mandoliiniteemaga veel arenguruumi, aga käsitöökursused juba käivad :D

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar