neljapäev, 17. november 2022

Johannes Kadakas

 Tallinna Linnamuuseum on pannud muis.ee keskkonda üles terve posu fotograaf Johannes Kadaka fotosid. Ta oli päevapiltnikuks selles piirkonnas, kus minu vanavanemad Ew ajal tegutsesid või osaliselt pärinesid. Muuseumifond TLM Fn 10604 ja neid pilte on ikka sadu! Kahjuks enamus ilma viiteta kohale või inimesele, kõik mulle tundmatud. Suurem osa aastast 1921. 

Kui nägusid ei tunne, tuleb vaadata muid maamärke: kohad ja riietus, taluhooned ja aiad. Koerad :) Ma täitsa usun, et kui vanavarakorjajad sinna jõudsid, siis polnud enam midagi võtta riietest. Enamus kannab kas kulunud, märgistusteta sõduririideid (paljud olid sõjas), lapsukesed meremehevormist inspireeritud kostüüme, meestel on ka sellised lihtsaid ülikondi näha, enamus kulunud ja loppis. 

Naistel valdavalt pikk must kleit, all servas prussvollid ja kaela osas kõrge krae, satsikesega. Kleidil peal vöö. Vanematel prouadel põll. 

Nagu ma kunagi etnograafilistest kirjeldustest lugesin, siis vanemate inimeste juusteköitmisviis tuli pildilt väga tuttav ette. Juuksed kammiti kahte lahku, siledaks vastu pead ja võiga maha, tagant seoti kinni ja punuti. Peas rätikud, talvel paksemad, suvel õhemad. 

Grupipilt: 2 naist, 2 meest ja 3 last - perekonna portree, TLM Fn 10604:91, Tallinna Linnamuuseum, http://www.muis.ee/museaalview/3982648

Meestel rummumütsid või viltkaabud. Väga harva on mõni kõvakübaraga. Natu linnalikuma välimusega tüüpidel on ka uuriketid, lõiatud juuksed, naistel ilusad sukad ja paremast materjalist kleidid. Tundub, et naeratamine ei olnud piltidel kombeks. Kõik on hirmus tõsised ja enamus lausa kannatajalike näojoontega. Raske elu ilmselt. 

Pildistatud on ilmselt leeripäevadel, pulmadel, külapidudel. Maas on tikitud tekid, taustal paksemad ühevärvilised tekid. Kaunistuseks kuuseoksad, lillevanikud. Sageli on ka juurelt maha lõigatud suur kask, vast kevadine pidu olnud. Ja see kask troonib suures umbrohupõõsas nt, mille ees siis noored poseerivad. Seda on ka kirjeldustest varasemalt mitmed maininud, et vanamuttidel on veel alles vanad pottmütsid. Neid on tõesti fotodel sageli näha:

Täisportree: tundmatu naine istub laua taga, TLM Fn 10604:109, Tallinna Linnamuuseum, http://www.muis.ee/museaalview/3982666

Täisportree: tundmatu naine toolil talus, TLM Fn 10604:222, Tallinna Linnamuuseum, http://www.muis.ee/museaalview/3982781

Kingad on väga lihtsad, sageli kulunud ja lääpas. Jalad tunduvad moondunud pisut, raskest tööst ja muidugi polnud ju ka igapäevaselt kingadega harjutud. 

Riided tunduvad kõik nii "linna". Käpikuid ikka talvefotodel paistab. Ja kui palju on matusepilte!!! See Eesti fenomen on ikka müstika, pisikestest lastest (lahtiselt kirstus) kuni vanuriteni. 

Ma armastan vanu fotosid!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar