neljapäev, 2. märts 2017

Lugemine

Ma ütlen kohe sissejuhatuseks ära, et mulle väga meeldib kui inimesed loevad. Igas vanuses, hoolimata lektüürist. Ma ise ka loen, vähem palju kui 20a tagasi aga siiski, võimaluste piires.  Aga mida ma vist ei suudaks ise kaasa teha, on sellised väljakutsed.

Ma vaatasin seda nimekirja ja mõtlesin, et kas ma tõepoolest hakkaks lugema raamatut lihtsalt sellepärast, et tolles on 700lk? Kahtlen. Muidugi on mul kodus selliseid ja leiaks isegi ühe, mis pooleli aga no ma ei tea.
Natukene tuleteb meelde üht nalja teemal "kuidas värvi järgi raamatuid riiulisse panna".

Aga kobiseda on vist inetu, sest ikkagi mulle väga meeldib, et inimesed loevad. Lugevat inimest nähes mõtled ikka, et oh, meil on siiski lootust! Eriti kui lektüür on eestikeelne. 

Lõpetuseks üks nali. Leedu kolleeg lugemisest, et eiei, tema käib kinos, lugeda tema ei armasta. Miks?  "If the book is good enough, they´ll make the film. If not, then why to waste the time?" 

Mida sina hetkel loed?

PS. no saate aru, mul ei ole midagi kudumisalast hetkel näidata (ma koon kardinaid ja kindaid vaheldumisi ning kumbki ei ole seda nägu, et saaks valmis) ja loom ei suuda ka kogu aeg nalja teha lihtsalt selleks, et inimesel oleks midagi kirja panna.
Nii et peate leppima muude teemadega.

6 kommentaari:

  1. Mingis mõttes on need väljakutsed ka täitsa toredad, ma juba kolmandat aastat loen ka väljakutse järgi + vähemalt teist sama palju lisaks. Teemade järgi lugedes võib sattuda täiesti toredate leidude peale, mida muidu ei oleks eelarvamuse tõttu kätte võtnud, samas ei sümpatiseeri mulle väga need teemad, mis käsevad kaanepildi järgi lugeda (raamatu ja kaane suhete kohta teame ju kõik). Aga põhimõtteliselt on ikka jah kõik hea eesmärgi nimel - ma ise loeksin ka ilma igasuguste väljakutseteta, aga kui selline nimekiri paneb ehk mõnegi inimese rohkem lugema, siis on algatus korda läinud.
    Mul hetkel käsil Elizabeth Strout "Olive Kitteridge", järjekorras Meelis Friedenthali "Inglite keel"

    VastaKustuta
  2. Jaa, täiesti nõus! Ma peale postitamist lõunale minnes jäin ka mõtlema, et äkki tuleks sellele nimekirjale vaadata niiviisi "out of box" mõistes.

    Ise olen kunagi omale teinud väljakutse teemal lugeda läbi kõik EW raamatuaastaks koostatud nimekirjas "100 parimat raamatut" ja "200 parimat raamatut" olnud kirjandus. Peale ülikooli lõpetamist esimesel pikemal puhkusesuvel. Väga põnev oli! Tegelikult peaks need nimekirjad uuesti arvutisse toksima ja jagama, äkki inspireerib kedagi veel.

    VastaKustuta
  3. Loen häbiväärselt vähe, rohkem koon. Reisides loen küll. Just lõpetasin The Queen and I, ja pooleli on Queen Camilla.

    VastaKustuta
  4. :)
    Tegu on fb grupiga "Lugemise väljakutse", kus siis liikmed soovi korral sellise väljakutse vastu võtavad ja loetu üle üksteisega mõtteid vahetavad. Igal aastal uus nimekiri, mis tekib selliselt, et kõigepealt grupi 2000 liiget pakuvad teemasid,neist moodustub teemade nimekiri, millele järgneb hääletus, kus iga grupi liige märgib ära 50 endale meelepärasemat teemat. Nii tekib pingerida ja 50 enam hääli teemat ongi siis järgmise aasta väljakutseks + pluss korraldaja poolt paar üllatusteemat ka.

    Asja mõte ongi, nagu KK ütles, lugeda nö kastist välja. Eks igal lugejal tekivad mingid omad nö sissesõidetud rajad, lemmikkirjanikud, teemad ja sarjad või olukorrad, et loeks midagi, aga ei tea, mida. Selline teemade järgi lugemine avardab silmaringi, valikut, jm.

    Ma ise võtan sellest konkreetsest väljakutsest osa esimest korda (varasemalt olen igasuguste muude nimekirjade järgi lugenud küll) ja peab ütlema, et harjumused on visad kaduma - raske on. Ma tean, et arvuliselt ma loengi aastas keskmiselt 50 - 70 raamatut, aga vaat leida raamat, mille kaanel on eemalduv inimene ja mis samal ajal konkreetselt mind ka lugema kutsuks, on ootamatult keeruline. Aga põnev!

    Paregu, aasta alguses olen ikka ses mõttes sohki teinud, et lugenud, mida tahtnud ja siis raamatu mõne teema alla sokutanud, aga teemade täitumisega muutub see üha keerulisemaks, ilmselt tuleb juba varsti valida raamatuid teemade järgi :)

    VastaKustuta
  5. See teema alla sokutamine on päris põnev kompromiss ju :)
    Mind võtab viimasel ajal võhmale isegi see, et üldse järge pidada selles meeletus raamatumaailmas, kus nii palju ilmub. LIsaks tahaks osasid uuesti lugeda, vanuse ja kogemustega tulevad juurde uued nüansid. See, mis noorena meeldis väga, tekitab hetkel suurt hämmingut.

    VastaKustuta
  6. Lugeda on tore ja lugemisest rääkida samuti. Uuematest loen praegu „Minu võitlus I. Surm perekonnas” autor Karl Ove Knausgård ja samuti tahtsin väga taas lugeda neid raamatuid, mida ammu-ammu lugesin. Niisiis leidsin tee Mati Undi ja Jaan Kruusvalli juurde.

    VastaKustuta