pühapäev, 26. veebruar 2017

Ärni ja Islandi taluköök

Mulle hirmsast meeldib ETVs Islandi talukööki tutvustav saatesari - Hid Blómlega Bu (Islandi 2013) - (laupäeviti 19.35, kordus pühapeval). Tegemist on siis ühe Islandi mehe Ärniga, kes on elanud New Yorgis, tulnud tagasi oma kodumaale ja nüüd peab pisikest talu. Tal on seal lehm Lumivalgeke ja mõned kaunid lambad, kanad, pardid. Plaanib ka kitsed võtta. Ja kõik oma söögipoolise valmistab ise - hapendab, keedab, vekib, suitsetab, küpsetab, kääritab jne. Ja siis taustaks näidatakse kogukonna toimimist, laatasid, väljanäituseid. Selline muhe ja armas saade! Igas saates valmistab ta midagi, üsna detailselt ja mõned asjad saab ka meil kättesaadavate vahenditega ise järele teha.

Eile näiteks jäi mulle silma Islandi soodaleib. Muidugi tegi ta seda nisujahust, nii et meie mõistes on too pigem sai.

Retsept - sellest tuleb kolm korralikku pätsi leiba.

1kg nisujahu
350g täisteranisujahu
100g kaerahelbeid
100g pruuni suhkrut
1tl soola
1 tl söögisoodat

Segada kokku ja tõsta eemale.

Teises kausis:
võtta 1,5liitrit petti
3 muna
150g sulavõid
segada kokku ja jätta seisma.

Rabarberilisand:
Värskeid rabarbereid, tal oli silma järgi kolm pikka pulka ja huvitav oli see, et ta ei koorinud neid.
Tükeldas, keetis suhkruga pehmemaks aga mitte kaua.
Siis segas kurnatud rabarberitükid kuivainetega segamini ning lisas peti-muna-võisegu.

Taigna jagas kolme vormi vahel, kiirelt ahju ja 45minutit küpsetamist. Ahi oli juba kuum kui sai ahju läks.
Muidugi võib teha ka pähklite, seemnete, rosinate jms lisanditega. Aga see rabarberiga versioon tundus jube põnev! Seda enam, et kevadel neid ikka tuleb ja koogi ka kogu aeg ei taha. Mina muutsin pisut koguseid ja tegin kahe vormi jagu (üks suurem leivavorm, teine pisem keeksivorm). Rabarbereid oli mul eelmisest kevadest pisut jäänud veel sügavkülma. Küpsetasin 200C juures umbes tunni , mul ahjukraad pisut luiskab vist (pole viitsinud spets kraadi osta :)). Nii et seda aega tasub vaadata küpsetise pealt.
Kerkis imeliselt ja maitseb hapukas. Arvan, et sobib nii juustuga süüa kui ka niisama.




Tal on selles laupäevases saates veel põnevaid tegemisi, napsu nt õpetas tegema ka :)
Hetkel saab isegi järelvaadata seda kuni 7 päeva!
Nii et kui kiired olete, näeb kuidas ta moosi keedab ja laadal oma kaupa müüb. Neil on isegi rabarberilaat!!!
Praegu avastasin ka, et retseptid on ETV lehel väljas. aga kogused on hoopis teised kui saates.
Ma kirjutasin järelvaadates kõik kogused üles ja nüüd võrdlesin, et eks te siis vaadake, kumb versioon meeldib. :)

Igatahes on ta mind inspireerinud ja ma tahan nii mõndagi asja sealt proovima hakata.
Äärmiselt armas saade :)

2 kommentaari:

  1. Mulle meeldis nende leibade kuju ja sul on ka samasugused sakilised tulnud! See rabarberinaps paistis ka hea olema... Rääkimata siis punasest moosist! Edaspidi peaks püüdma teha rabarberist asju nii, et ei koori teda. Ma siiamaani kogu aeg koorin. Koor tundub kuidagi vintske. Ehk on neil mingi muu sort? Ta saate alguses ju ütles, et Islandil on 6 (oli vist 6) erinevat sorti.

    VastaKustuta
  2. Ma imestasin ka seda, et nad ei koori. Ja samuti tahaks proovida punast moosi.

    VastaKustuta