laupäev, 23. juuli 2016

Üks vana artikkel


Kabinet - eriotstarbeline kamber geniaalseteks mõteteks.
Madis Jürgen /Ilmunud ajakirjas "Kodustiil"/

Koju on kabinetti lihtne planeerida, kui sul on kolmekorruseline maja. Kabineti võib sisustada ka ühetoalisesse korterisse - aga sel juhul pead sa olema lastetu lesk. Muudel tingimustel on koju kabineti tegemine põnev, keeruline, aga kaheldava otstarbekusega nagu Järve autoülesõit. Kodus töötamise suurim puudus on igasugused töövälised kiusatused. Lähed kööki kohvi valama ja avastad - pannkookegi võiks teha. Pärast pannkooke ja väikest uinakut oled lugenud klassik Rex Stouti äsjailmunud krimkat, käinud tolmuimejaga üle oma otsata riiulid, toonud kuurist puid ja töömeeleolust pole enam midagi järel.

Esimene asi, mida töötoa planeerimisel tuleb mõelda - kuidas eraldada ennast kiustatustest ja tüütust olmest. Et sugulased ei triigiks teise lauaotsa peal pesu ja ei liduks, saunalina ümber tagumiku, vannitoa vahet. Suures korteris või majas on asi lihtne. Sisustad omaette kabineti, paned ukse ette mitu lukku, kabineti kõrvale ehitad eraldi WC ja miniköögi ega välju oma töisest tsoonist enne kui töö tehtud. Kui ruumi ülearu ei ole, tuleb võtta kasutusele nn kombineeritud variant. Töötada võib magamistoas, köögis, söögitoas, esikus, pööningukambris, sahvris ja verandal. Kabinet olgu kus tahes, peaasi, et seal tekiksid head mõtted.

Köök-kabinet on äärmiselt võluv, aga vajab teatud lisatingimusi. Köök-kabinetti tasub teha omale ainult siis, kui võid olla kindel, et sinu vaimustava ideega üheaegselt ei ilmu pliidi ette grupp koduseid, kes nõuavad toitmist. Köök-kabinett võiks olla 40 ruutmeetri suurune - et oleks ruumi võtta vastu tähtsaid tegelasi, kui neid peab töö asjus vastu võtma. Sinna võiks mahtuda eraldi töölaud ja raamatud ja televiisor ja printer ja raal. Köök-kabinetis peaks olema hea ventilatsioon - räimepraadimise puhuks.

Kabinet-elutuba on mõnevõrra tüütu. Töölauda ei saa venitada suurde tuppa rõduukse juurde. Seal on küll valge ja see on ainuke koht, kus avaneb parem vaade kui naiseõe kätetööna valminud lipendav kasvuhoone. Aga kui kuus last jooksevad vahetpidamata sisse ja välja, jääb geniaalne looming ilmselt sündimata. Kui tulevad külalised, pead sa oma kabinet-elutoas paberid ja tähtsad asjad laualt kokku korjama, peitma akvaariumi alla või diivani taha.
Kabinet-söögituba on lihtsamini teostatav. Vaevalt seal kuigi tihti keegi sööb - niikuinii söövad kõik köögis.

Magamistoa ja kabineti kombinatsioon on mugav siis, kui töölaua kohal ei ripu häll kõhuvalude käes kisendava imikuga. Veel on ragne reegel, et töötava inimese vaatevälja ei tohi jääda ülestegemata voodi - mõjub laastavalt. Vasknuppudega voodi asemel tuleb kabinet-magamistuppa paigutada lahtivõetav sohva, millel saab päeval julgelt istet võtta ja mille padjad võiksid olla sulepeaga ühte värvi.

Mida veel olulist? Vaikus. Imelik on see, et rutiinses taustamelus säilitab inimene keskendumisvõime - keset naiskolleegide ühtlast vadinat töökohas või bussis on täiesti võimalik omi mõtteid mõelda. Koduses vaikses töötoas mõjub iga kõrvaline krõbin nagu laviin kõrgmäestikus. Eriline traagika on tehnikahuviline naaber, kes oma meetripikkust peenart (seal kasvab murulauk) traktoriga nädala tagant kultiveerib. Investeerigem isolatsioonimaterjalidesse!

Head mõtted tegelikult laua taga ei tule. Kõige paremad mõtted tulevad hommikul teki all, kui mõistus veel peas ei ole. Veel tulevad head mõtted autoga maale sõites, kui sajab vihma ja puud on raagus. Veel tulevad nad pühapäeval, kui sa tunned lausa füüsiliselt, kuidas linnainimeste neurootiline siblimine ümberringi lakkab. Reeglina tulevad aga head mõtted hobusega sõites. Katseta.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar