pühapäev, 17. juuli 2016

Hagakiri

Ma sain lõpuks ometi oma salli valmis. Vaatasin Ravelrys, alustatud oli oktoobris. No vahepeal ma kudusin kindaid ja tegin kõike muud, nüüd siis lõpetasin ära. See sall on igas mõttes back to basic.

Esiteks, lihtne muster, ilma nuppudeta, kuid siiski selline, mida iga rea alguses korraks vaatad. Teiseks, ma jamasin ikka terve nädala äärepitsiga ja tuju oli vahepeal nii läinud, et oleks nutta lahistada tahtnud. Tõesti nagu algaja oleks, kes pole elusees mitte ühtegi äärepitsi varem teinud!


Nimelt tegin taas selle vea, et hakkasin silmuseid arvutama väga väsinud peaga, peale väljasõitu Vormsile. Mäletan, et mõtlesin veel, kas ma ikka hakkan või lükkan homsele. Aga isu lõpetada oli nii suur, et kiirustasin ja sealt see viga sisse tuligi... Olin algandmetes eksinud 100 silmusega, jah, lugesite õigesti - sajaga! Kokkuvõttes tähendas see ca 400 silmust vähem ning ma avastasin selle alles siis kui pool pitsist oli juba külge aetud.


Mis siis ikka, harutasin ja alustasin uuesti. Siis algas Pärnu filmifestival ning ma sain kenasti igal õhtul pisut kududa. Teise päeva õhtuks olid silmused üles loodud ning 4 rida kootud, sh 2 mustrit. Avastasin vea... esimesel mustrireal. Jälle uuesti silm silma haaval tagasi ning otsast. Õnneks ei pidanud enam nullist silmuseid üles looma, vaid ainult mustriviga parandama. Jätkasin reipalt, ikka ühel õhtul 2 rida keskmiselt, silmuseid oli üle 2 tuhande. Lõpetasin mustriga reede õhtul, viimase filmi lõppedes ning mahakudumise jätsin laupäevaks. Olin kenasti graafikus, kuigi nädal hiljem :).

Maal hakkasin muude tööde kõrvalt tasapisi ka õmblema, verandal oli soe ja valge, pool pitsi sai külge. Lugesin sakid üle ja mis ma näen, olen ühele poolele siiski liiga vähe ääresilmuseid lugenud ning nüüd kipub pitsi pigem üle jääma kui puudu tulema. Kodus jätkasin õmblemist, mõtlesin et saan veel kuidagi korrigeerida, et võtan tihedamalt ja natukene trikitan aga ei, viimase filmi lõpuks oli pitsist ikka järel suur saba ja mul suur tüdimus kalla.


Täna siis harutasin uuesti kõik ära ja alustasin otsast. Nüüd lugesin sakke miljon korda, ikka edaspidi ja tagurpidi, et ühtlaseks jaguks ja midagi üle ega puudu ei jääks. Õnnestus! Aga nüüd oli uus jama, lõng kippus katkema. Ma ei tea, kas sellepärast, et kera lõpp või siis edasi-tagasi liigutamisest või ongi see lõng oma struktuurilt pehmem aga õmblemise ajal katkes 2x ning lõpus kui kõik oli kinnitatud juba, katkes uuesti. Pidin jukerdama nurkade kallal ja peitma ning lappima, õnnestus aga hirm oli, et raamil äkki käriseb. Ma pole kunagi kahe lõngaga äärepitsi külge Haapsalu sallil kudunud, äkki jääb liiga jäme joon? Igatahes praegu püsib ja raamile sain ma ta ka. Peale paaritunnist rassimist palavas magamistoas. Mõtlesin, et seal on ilus oranzh sein, et tore pilte teha aga no see sein muudab värvi nii plassiks, et jube. Kompunnisin siis ma ei tea mitmendat korda toolile ronides raami taha suure linase valge riide. Kortsud paistavad läbi aga vähemalt sain värvi kirkamaks!



Jalalihased on haiged sest ronimisest. Ma alati kohutavalt kirun seda meistrit, kes selle raami tegi. Traadid tulid mitu korda välja ja lõpuks ikka võtsin kõik lahti ja siis alustasin uuesti ülevalt sättimisega. Ma ikka ei klapi selle raamiga kohe sugugi. Mul pole sellist pinda ka siin, et põrandal kõik valmis sättida. Seina najal ja tooli pealt ronides on see üks igavene mässamine.


Aga lõpuks ometi on sall venituses ja mul pinge maas. Sellised jamad võtavad natukeseks kudumisisu ära :) Aga noh, eks ta ikka tuleb tagasi kunagi, mõtteid ja ideid on. Seniks teeme proovilappe või lõpetame vanu asju...

Muster: Hagakiri 1
Lõng: Saara Hea haapsalu salli lõng
Vardad: 3.0 ja 4.0
Mõõdud: 86cm ja 173 cm
 

4 kommentaari:

  1. Vau!
    Imeilus. Kuidas on võimalik midagi nii õhulist ja kaunist teha!

    VastaKustuta
  2. Hmm, varrastega ikka :)
    Aitäh!

    VastaKustuta
  3. Imeline tulemus! Ja milline visadus! Mina oleks 1 kord suutnud harutada, ....... no äärmisel juhul 2... ja siis oleks seisnud kapis aastakese ......

    VastaKustuta
  4. Ma olin üsna selle äraviskamise seisundi lähedal seekord. Hetkel ei ole vist kudumissoonel, kõik võtab aega ja pea on laiali.

    Noh kui suurte varrastega pitsilõnga kududa ja pärast ära venitada, tulebki selline peenike töö :P

    VastaKustuta