pühapäev, 25. oktoober 2015

Kolhoosiesimehe kindad

Jätkan Harju-Jaanist kogutud kinnastest koopiate tegemisega. Seekord jäid silma kindad, mis on liigitatud muisis küll Jüri kihelkonna alla aga lisatud on märkus, et kindad on Aruküla kirjaga ehk et kirja päritolu jääb täiesti Harju-Jaani piiridesse.
Kindad on hoiul Ajaloomuusuemis.





Kolhoosiesimehe kindad
Muuseumikoopia, AM 26148:1 E 2631:1
Lõng: Aade Lõng, 100% villane.
Vardad: 1,5mm.
Silmuseid oli kokku 86.
Originaal muisis.

Kirjeldus: 
Sellised kindad kudus Leena Mannov oma pojale, kolhoosi "Rahva Võit" kauaaegsele esimehele Rudolf Mannovile 1940. aastal. Niisugused suured kindad tõmmati talvel hobusega väljaskäimisel teiste kinnaste peale.
Täpsustasin kinnaste päritoluteemat muuseumiga ja vastus oli selline - kindad on kogutud muuseumile aastal 1984, mil muuseumitöötajad käisid kogumisretkel. Talu kohta infot kahjuks ei ole.

Kindad on suured, originaali mõõtmeteks on antud järgmised -  laius: 13.5 cm ja pikkus: 32.0 cm. Minu kindad tulid pisut väiksemad, vast pool cm pikkusesse lühemad ja sama laiusesse ka. Aga suured tunduvad ikka.

Leidsin netist selle kolhoosiesemehe pildi ka.

Edit. Üks pilt, mis on  mu päriskinnastele rohkem sarnane. Tundub, et segaduste vältimiseks ikka peaks fotokaga pilti tegema, mitte telefoniga :)



4 kommentaari:

  1. Sa oled jälle tubli kudumisetöö ära teinud ja ma loodan, et Sa ei pahanda, kui ma ütlen, et mina neid siiski koopiateks ei nimetaks, sest minu silmale moodustavad täismust ja -valge väga ränga kontrasti. Muuseumikinnastel on musta kõrvale võetud üsna tugeva tooniga lambavalge ning pildi pealt jääb mulle isegi mulje, et tegemist ei pruugi olla kas päris mustaga või on näiteks lambapruuni õrnalt mustaga toonitud - originaalid on üsna sooja koloriidiga.

    Mõõtmete poolest on pool sentimeetrit vast päris hea tulemus, mulle tundub, et see võib tulla lõngade erinevatest jämedustest (pildi järgi tundub originaal olema kas kolmekordsest või pisut jämedamast kahekordsest kootud).

    Ma loodan, et kindajuttu tuleb veel. :)

    VastaKustuta
  2. Ei pahanda, tegelikult on minu originaal mahedam. Ma keerasin pildile filtri peale, et sügislehed taustal oleksid värvilisemad :D Ma ei suuda kunagi neid pilte nii teha, et jääks hea tulemus.

    Mul on samuti lambavalge, 40 a vana lõng ja Aade Lõng on must. Mul on muuseumist suur pilt ka olemas ja minu meelest ei ole see päris lambapruun, ikka must, mida on hoolega kantud. Siin kohalikud ütlevad, et 40-50ndatel tehti palju must-valget mustrit. Kes teab, mis lõngu ja värve siis kasutati ja saada oli.

    VastaKustuta
  3. Tõsi, mu silm on treenitud 19. sajandi originaali peale, eks need maitsed olid 20. sajandi keskpaigaks muutunud omajagu.

    VastaKustuta
  4. Need on 1940ndatest, suht hilised.

    VastaKustuta