neljapäev, 19. märts 2015

Rosina sportlik päev.

Ühte lühikesse päeva peab mahtuma äärmiselt palju ja mõõdukas füüsiline aktiivsus käib ühe korraliku koera päevakavasse kohe kindlasti.

Äratusminutid.
Hommikujooga, mis koosneb silmade ettevaatlikust avamisest ja sulgemisest, põhjalikust sirutusest ja venitusest. Harjutused lõpeta esikäppade jõul tagakeha lohistamisega mööda magamistoavaipa. Õige soorituse korral on päkad tagupidi ja "põlved" liiguvad vastu maad.

Köögivalveminutid.
Jõllita toidukaussi seni, kuni sinna tekib söök.
Harjutused kaelale: keera kaela nii palju, et kausi servast sinna kleepunud toidupalad kätte saaks. Venita kaela nagu kaelkirjak ja jätka. Söö mõõdukas tempos, ära kugista.

Joogipaus.
Et kael ühes asendis olemisest kangeks ei jääks, keeruta pead vahepeal vasakule ja paremale, soovitavalt siis kui habe on märg. See annab harjutusele (vee)kaalu ja lendava joa trajektoori järgi saab hinnata harjutuse sooritust.

Lõõgastusminutid.
Peale joomist on soovitav teha mõned harjutused lõuale ja seljale. Talita nii: lükka lõug pikalt ette ja torma vaiba suunas. Mida vähem liikuv on vaip, seda parem on sooritus. Korda.
Kui lõug ära väsib, keera selili ja liiguta keret kord paremale ja siis jälle vasakule.
Ära hoia end tagasi, mörise mõnust ja tee nii jämedat häält kui saad.

Värske õhk.
Kekuta esikus ja anna terve kehaga märku, et kere on soojendatud ning valmis hommikuseks jalutuskäiguks. Tee veel pisut sooja, et lihas oleks piisavalt hästi ettevalmistatud.
Selleks hüppa ringi tagumistel käppadel ja katsu esimeste abil balansseerides tasakaalu hoida. Väikesed ringid ja sörk korteris neljal käpal ei ole ka pahad.
Trepist jookse alla kiirendusega ja siis kohe tagasi enne kui inimene alla jõuab. Nii jõuad liigesed parasjagu soojaks teha.

Õues liigu alguses mõõdukalt, jaga energiat kogu jalutuskäigule võrdsetes kogustes. Ära rapsi end higiseks! Pööra tähelepanu möödujatele, eriti lastele. Loe uudiseid, põhjalikult, mitte ülejala ja uisapäisa. Kõnni rahulikult, naudi linnulaulu. Emotsioonidel on meie elus oluline roll, ole tähelepanelik ja viisakas. Tervita, ka neid, kes sisimas sooviks sul näo täis sõimata. Kui muidu kohe üldse ei saa, sõima vastu aga mõõdukalt ja konkreetselt. Paarist kurjast haugatusest peaks piisama.
Liigu, liikumine on ilu pant!

Tagasi toas tee mõned venitused, et lihas kenasti saaks läbi loksutatud. Kasuta sama vaipa, mida soojenduse puhul. Palu käpamassaaźi koos puhastusega, eriti hea on see poriste ilmade korral. Vajadusel viska selili ja lase inimesel segamatult puhastada. Puhas varvas on alati parem kui porine varvas.


Süleminutid.
Kuna kohv ei ole koerale soovitav, tuleks sel ajal ära kasutada tühjana seisvat inimsüle.
Säti end mugavalt pikutama aga nii, et liigesed kangeks ei jää. Proovi enne mitu korda, sest parima asendi leidmine võib olenevalt inimese istumisasendist olla aeganõudev.
Tuku. Selle perioodi jooksul võib seljale asetuda raamat, nihele ja protesteeri kui see on kõvakaaneline. Pehmekaanelise puhul veendu, et lehekeeramine ei segaks tukastust. Ajaleht tukastamist ei soodusta.

Nüüd on aeg pikemaks magamispausiks. Klopi pesa kohevaks, kraabi padi tagurpidi ja rulli end pessa. Muuda asendit kümme korda ja liigu siis järgmisesse pessa. Olenevalt tähtede seisust, nädalapäevast ja tujust võib magamiskohaks sobida sohva, magamistoa pesa, vannitoamatt või elutoas oleva tugitooli tagune nurk. Kasuta oma sisetunnet.

Enne uinumist mediteeri rahulikult. Vajadusel siruta keret ja leia pikemaks puhkuseks parim sobiv käpaasend. Uinu aga aeglaselt, sul on terve päev magamiseks. Naudi.

Õhtul vii läbi reibas tervitusrituaal ja korda peatükis "Värske õhk" kirjeldatud harjutusi.
Õhtune jalutuskäik võiks olla tempokam. Kere on puhanud ja täis energiat! Liigu inimesega samas taktis, hoia rihm lõdvalt ja nina maas. Kui ilm lubab, tee suurem ring ja ignoreeri lühematele trajektooridele viitavaid märkuseid.  Ainus, mis selles faasis treeningminutitele võib takistuseks saada, on tühi kõht.

Peale kosutavat õhtusööki säti end mugavalt inimese juurde lõõgastuma.
Kui süle on vaba, hõiva see aga katsu paigutada oma liigesed ja lihased nii, et oleks mugav ja kuskilt ei pitsitaks. Kui süle pole vaba, pressi end võimalikult inimese lähedale ja praktiseeri hüpnoosi.
Aega võib kuluda kaua aga üldised praktikad näitavad, et süle vabaneb keskmiselt lähima tunni jooksul. Paki oma kere sülle ja mediteeri end vähemalt tonniraskuseks koeraks.
Lase kõik lihased vabaks ja ole! Lülita end täiesti maailmas välja ning ignoreeri kõiki katseid, mil inimene üritab tõusta. Äärmisel vajadusel võid teha õhtuse pissipausi, sest värske õhk enne uinumist toob hea une ning tühi põis on alati parem kui täis.

Ära unusta iluprotseduure, kuna nendega kaasneb mõnus massaaź ning suurepärane väljanägemine. Naudi! Viska end selili ja lase inimesel kasukas põhjalikult ära kammida. Kes meist ei sooviks hea välja näha! Kui lisanduvad veeprotseduurid, veendu, et vesi saaks kasukast piisavalt kiiresti välja raputatud. Seejärel siruta end sohvale nii pikaks kui võimalik ja kuiva. Jälle parim aeg lühikeseks meditatsiooniks. Proovi.

Pika ja väsitava päeva lõpetuseks joo mõõdukalt, liigu tasasel sammul magamistuppa ja säti end oma pesasse mõnusalt magama. Enne aga veendu, et pesa on piisavalt puhvis ja magamiskõlbulik. Ööuni on soovitav mööda saata magamistoas, kus on sobilik õhk ja pikemaks puhkuseks hädavajalik voodi.

Üks väike nõuanne siia lõpetuseks - soovituslik on inimesega treeningplaani osas koostööd teha, vastasel juhul võib päevakava olla pisut häiritud.

Head katsetamist ja tervet käppa kõigile neljajalgsetele!

3 kommentaari:

  1. Väga meeldis! Kujutasin kõike ette...nautisin juttu!

    terv. Ruth (Tartu tagant metsast)

    VastaKustuta
  2. 12 points! Näen täpselt sama kino oma kodus, isegi järjekord ja rõhuasetused on Timmul samad. Ilmselt üks kava neil :)

    VastaKustuta
  3. Tänud :)
    Timmu on tubli :)

    VastaKustuta