pühapäev, 8. veebruar 2015

Stockholm

Kui ma siin aastaid tagasi viskasin nalja, et tõenäoliselt olen ma viimane eestlane, kes Soome läheb, siis nüüd võiks sama nalja teha Rootsi kohta. Jah, hoolimata kehtivast riigikorrast ja "maailm lahti" elust meil, ei ole ma siiani Rootsi sattunud. Nüüd see siis juhtus! :)



Kui enne jõule mõtlema hakkasin,et mida sel aastal oma ristitütrele sünnipäevaks (jaanuaris) kinkida, torkas järsku pähe mõte minna koos kuskile kruiisile. Soomes on nad korra perega käinud aga Rootsis minu mäletamis mööda mitte. Teemat sai tasapisi arutatud lapsevanemaga ning otsus sündis. Alguses mõtlesin, et kutsuks kõik kolm tüdrukut aga kuna Tallink lubab mittelapsevanemal kaasa võtta vaid kuni 2 last, siis tegin ettepaneku, et L ise valib, kas ta kutsub kaasa noorema õe või vanema. Õnnelikuks reisikaaslaseks osutus noorem õde G. Piletid said bronnitud, bürokraatia läbinäritud ja siis võis reisipäeva ootama jääda. L kommentaar kõigele oli: "Ma ootan seda reisi sama palju kui Isaaci kontserti Tallinnas". Isaac on see soome noorukist laulja, kes meil hiljuti käis teismelisi neiusid hullutamas. Sellest kommentaarist järeldasin, et idee kiideti heaks.

Lõpuks jõudis kätte ka reisipäev. Me kõik olime elevil, kahtlustan, et minu erutus polnud sugugi väiksem kui tüdrukutel. Plaane oli muidugi palju aga ajalimiidi tõttu tuli teha ratsionaalne valik. Kuna ma olen põhjalik, oli suurem osa planeerimisest tehtud paberil, google street view´ga ja exceli tabelis :) Päevakava ja menüüd paigas, asjad pakitud, auto pargitud - kimasime laevale. Tüdrukud tunnistasid autos, et viimasel päeval (kui nad mind ootasid ja kedagi veel kodus polnud) olid nad tervest kõrist kiljunud. Ikka suurest elevusest ja rõõmust :)

Ilmataat oli meiega väga leebe. Meri oli peegelsile, päike Tallinnas paistis ja külma oli mõned kraadid. Laevas magamine oli küll pisut harjumatu, mootor mürises ja küljealune oli pisut kõva. Ka G oli reisiks põhjalikult valmistunud - omatehtud domino, mängukaardid ning reisikirja tarbeks kaasa võetud suur klade, kuhu preili igal vabal momendil ülestäheldusi tegi.




Elevus hoidis pisut ärkvel aga magatud me siiski saime. Stockholm võttis meid vastu ilusa päikese, plusskraadide ja tilkuvate räästaalustega. Kevadetunne puges sisse, päike ajas silmad kissi.



Laevalt oli meil ostetud 24h sõidukaardid minule ja L-le, G sai 12st alatest tasuta sõita (reedest pühapäevani on neil selline reegel, kui laps reisib koos piletiga täiskasvanuga). Kohe sadama juurest viis buss nr 76 meid Nordiska muuseumi juurde, mis oli kompromissiks väli-ja sisenäituste vahel. Nimelt õnnestus L-l kuskilt hankida vahetult enne reisi viirusepisik ja tal oli tugev köha-nohu. Mistõttu algselt mõeldud Skansen jäi järgmiseks korraks ning sai asendatud Nordiskaga ja me ei kahelnud ses valikus. Nordiskas oli nii ilus! Imeline hoone, omapärased kogud ja palju vaatamist.


Näitused olid kohati naljaka valikuga, et folktekstiilid ja siis kohe kõrval vananev Rootsi oma valehammaste, abikärude ja jalutuskeppidega. Seejärel hüppad korraks Strindbergi maailma ja hoppa! tutvud jooksupealt moeajalooga. Lastele aga meeldis, eriti moeajaloo väljapanek - Beatles´i dress code, gooti noormees ja rahvariides pruut jne. Mina muidugi vahtisin suu ammuli ilusaid kindaid, pitse ja tikandeid. Kerge pettumus oli vast see, et neid nii vähe väljas oli. Ilmselt olen ma meie ERMiga ära hellitatud ja ootasin kah suurt ning põhjalikku väljapanekut. Aga parem ikka kui mitte midagi.



Nordiskast liikusime mõned meetrid eemal asuvasse Vasa muuseumisse. Laeva osas olid mul eelnevalt kahetised tunded, et kas tüdrukutele on see ikka piisavalt teema ja põnev aga eksisin. Väga meeldis ja vaatamist oli tõesti palju. Laev oli muljetavaldavalt suur hiiglane, palju detaile, tolleaegset eluolu kirjeldavad stendid, stseenid, laeva ülestõstmisega kaasnenud kirjeldused ja dokumendid.
Aeg läks väga kiiresti, isegi liiga kiiresti, kuna meil oli ju palju plaane :)

Muuseumis oli jube hämar, mistõttu pildid on ka vastavad. Lisaks on see laev nii kohutavalt suur, et ükskõik, mis nurga all ma teda pildistada ka ei proovinud, ikka jäi peale vaid murdosa alusest. Üldmuljet saab ikka siis kui ise kohale minna.

Edasi liikusime vanalinna - Gamla Stani. Oh, see oli meie Tallinna vanalinnale nii sarnane! Samasugused hooned, kitsad tänavad, munakivisillutis. Pindalalt vist küll väiksem ja ilma kaitsemüürita aga tänavatel jalutada oli küll väga kodune. Üldse jättis Stockholm koduse ja mõnusa linna mulje.


Muidugi tuli kiirelt pilk peale heita ka kuningalossile. Aeg hakkas kahjuks siis juba otsa saama ja kesklinnast kappasime läbi nagu kari metshobuseid :P




Ainus erand oli 15minutiline peatus käsitööpoes nimega Svensk Hemsljöd.
Olin selle poekese leidnud vahetult enne reisi ja omale telefonisse märkme pannud, et äkki jõuab. Asus meie bussipeatusele väga lähedal ja valik oli ahvatlev - z-keeruga lõngad kaheotsakudumite valmistamiseks, Gotlandi villane jms. Lisaks palju ilusaid tikkepilte, sellist klassikalist rootsi tikandit, punaseid hobuseid jms. Maitsekas ja tore pood, erinev pisut vanalinna suveniirikatest, kus ülekaaluliselt müüdi igavat kräppi. Erandiks ehk Sticka (Österlånggatan 37), kus ilusat ja kallist lõnga, valmisesemeid ja dekoratiivkaupa.



Ja siis oligi aeg joosta bussile ning sõita sadamasse. Natukene ekstreemset ekslemist oli ka aga lõpp hea, kõik hea. Laevale jõudsime õigeaegselt ning kodutee võis alata. Kui ma hiljem kajutis üritasin unega võideldes kinnast kududa, hüüdis G - "sa ju tukud, tädi!" Oli aeg põhku pugeda, uni oli sügav ja unenägudeta.

Suveniirid
Sellise toreda seltskonnaga läheks uuesti reisile iga kell! Nüüd me juba unistame, et kunas tagasi saaks minna. Jäi ju Skansen ja Junipacken vaatamata!


Above is a short overview of our trip to Stockholm with my goddaughter L and her sister G. Museums, yarn shops, old town, royal palace. Lovely children friendly city, nice weather and good company. Maybe one day we´ll have a change to go back :)

1 kommentaar:

  1. Tore reisikiri! Mõned kohad panen kõrvataha oma maikuiseks Stockholmi reisiks :)

    VastaKustuta