kolmapäev, 28. jaanuar 2015

Copyright

Üha enam hakkab silma, et avalikud veebilehed (lõngapoed nt) jagavad materjale, mis tegelikult on oma olemuselt piraatkoopiad. Kuskilt maha kopeeritud, skännitud ning seejärel uuesti, kuskile avalikku foorumisse üles laaditud ning sealt jagatakse neid kui tasuta materjale.

Täna hakkas silma lausa selline link, kus inglise keelest vene keelde tõlgitud materjali juures illustreeris originaallehelt võetud pilt koos märkusega - Copyright... ja nimi! Pisut googldamist nimega ja selgus, et oli täiesti lihtsalt leitav autori FB leht + etsy pood, kus sama muster müügil!

Teine trend on korjata veebist erinevaid pilte käsitööst, mida siis postitatakse oma "seinale" aga  algallikale viitamata. Isegi kui tegemist on tasuta mustriga, nt Ravelry´st, tuleb siiski viidata. Minu meelest on see elementaarne. Ja ma ei pea siin silmas nn rahvapärimust, mis ringleb pinterestis (a la mõtteterad jms) aga just nimelt autoriga tasuta materjale või mustrite juures eksponeeritud pilte, mille jagamist autor ise soodustaks aga mis jagamise käigus autori "ära kaotavad".

Ei oskagi kohe sellise asja peale midagi kosta...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar