kolmapäev, 13. august 2014

Pitsipäevast veel

Nagu lubatud, jätkan siis pitsipäeva muljetega. Pitsipäeva kava oli järgmine:

11:00 Tervitussõnad ning Haapsalu III Pitsipäeva avamine
11:00-12:30 registreerimine kudumisvõistlusele (pitsikeskuses)
11:30-12:00 Haapsalu pitside ajalugu tutvustav loeng (pitsikeskuses)
12:00 Moedemonstratsioon pitsilistest rõivastest ja aksessuaaridest (pargis)
12:30-14:30 Kudumisvõistlus (pargis): oluline on oskus lugeda mustriskeemi, teada Haapsalu salli ülesloomisest ja mahakudumisest, osata arvestada ripsilise äärega jm.

13:00-13:30 Haapsalu pitside ajalugu tutvustav loeng (pitsikeskuses)
14:30-15:00 Vestlusring Orenburgi rättide tänapäevas. Külas Aleksei Kuptsov (pargis)
15:00-16:00 Suur Ühiskudumine (pargis): võta kaasa poolik pitsikudumine või alusta just koos teistega kududes- oluline, et sa kooksid pitsi!

15:30-16:00 Jututuba Nancy Bushiga: teekond eesti käsitööni
16:00 III Pitsipäeva lõpetamine: osalejate tunnustamine, võitjate autasustamine.

 
Lisaks oli võimalik osa võtta erinevatest töötubadest nagu nt muhu pits, niplispits, taaskasutus jne.

Kohale jõudsin teetööde kiuste täpselt 11ks ning peale ühe loengu õnnestus igale poole ka oma nina pista. Kõige meeleolukam oli muidugi moedemonstratsioon, kus kudumismeistrid siit ja sealt oma imeilusat kätetööd ise esitlesid. Natukene tegin ka pilte, kuigi suutsin viimasel hetkel sättida end seisma suhteliselt kehva koha peale. Ilusaid fotosid saab vaadata ka Haapsalu Käsitööseltsi kodulehelt.



Heegeldatud saapad















Peale moedemmi algas kudumisvõistlus ja sellest ma juba pisut kirjutasin. 

Kuna olin taaskord omal kurgu ära külmetanud, kasutasin juhust ja lippasin Müüriäärsesse kuuma jooki jooma ning keha kinnitama. Ühtlasi sain jälle kududa oma kolmnurkset taevakarva rätti. Kuidagi on nii, et seda rätti olengi siiani peamiselt kudunud Haapsalus :)

Seejärel kudusime Terje ja teiste prouadega pisut pargis koos ning ootasime Orenburgi rättidest ülevaadet. Aleksei Kuptsov oli koos oma kolleegidega tulnud Haapsallu oma kulu ja kirjadega, kaasas suur hunnik ilusaid kitsevillast salle. Tulemine oli samuti üsna meeleolukas, sisaldades öist seiklust piiripunktis. Aga kohal ta oli ja meile lühikese ülevaate sallikudumisest ning ajaloost andis. Huvilistel oli võimalik ka küsimusi esitada ning pikemalt temaga vestelda. Salle oli nii masinalkootuid kui ka käsitööd. Orenburgi sallidest olen siin blogis ka varem kirjutanud.

Peale Kuptsovi ettekannet oli vestlusring Nancy Bushiga. Ütlemata armas ja soe vestlus, kus saime teada, kuidas Nancy Haapsalu sallideni jõudis ja kui raske on Ameerika turul nõuda, et kootaks just külgeõmmeldud pitsiga autentset salli. Inimesed lihtsalt ei viitsi :)

Selleks ajaks olid ka võistukudujad lõpetanud ning tegime aega parajaks, et tulemusi teada saada. Mina peale võiduaastat osalenud ei ole, kuigi sel aastal anti ka võitjatele võimalus muster läbi kududa. Üldiselt aga näeb statuut ette, et need, kes on kunagi võitnud, osaleda ei tohi. See "keeld" laieneb ka seltsi liikmetele. Samas on oodatud kõik võitjad liikmeks ja mitte ainult võitjad, vaid ka teised, kel Haapsalu pitsitraditsioon korda läheb ja huvi on seltsi tegemistes kaasa lüüa. 

Siinkohal on paslik ehk meelde tuletada, et Pitsipäeva kui sellist korraldab Haapsalu Käsitööselts. Tegemist on mittetulundusliku seltsiga, kes lähtub oma põhikirjast ja vabaühenduste tegevuse eetilistest põhimõtetest. Väga-väga palju tehakse ära nn vabatahtlikkuse alusel. Üks pisike näide siia - pitsikeskuse rulookardinate pitsid. Prouad panid ise raha kokku, tellisid rulood ning kudusid ruloodele pitsid. Omavahenditest üritatakse ka keskuse praegust maja (mis on lepinguga nende käsutuses loetud aastad) sisustada, kaasates projektirahasid (kui neid õnnestub saada). Detailidega on võimalik tutvuda seltsi kodulehel ja ma arvan, et ma ei eksi kui ütlen, et annetused ning kaasalöömine on alati oodatud :) 

Mida veel tahaks rõhutada, on see, et kui teil on vaja kingituseks traditsioonilist salli või rätti, soovitan tellida või osta see imekaunis ese just Pitsikeskuse kaudu. Iga ost on toetus ka nende tegemistele. Sama kehtib ka suveniiride jm seal müügis olevate toodete kohta. Ma usun, et käsitööinimestest keegi ei kahtle selles, et õiglane tasu nende kaunite luksuslike ostude eest õigetele inimestele läheb :) Neti teel neil salli tellida ei saa ja nad ei vahenda klassikalises mõttes aga kui minna kohale, proovida ja valida ise oma silmaga, siis on neil alati väike varu olemas. Kaunis pakendis, mitmekeelse ajaloolise sõnumiga ning hooldusjuhistega. Hinnake meie oma traditsioonilist käsitööd :) Nii palju siis kõrvalepõikeks.

Aga nüüd tagasi pitsipäeva juurde. Tegin pisut pilte ka üldisest melust, tänavapildist, pitsidest ning jagan neid meelsasti nüüd ka teiega.


Elmar Loorits





Aleksei Kuptsov

Orenburgi sallid








Ei suutnud ise ka neist ahvatlustest ilma ostuta mööduda :)


Linda Elgas
Lõpetuseks tahaks veel ütelda, et oli ütlemata tore päev! Trehvasime paljude käsitööinimestega, keda üritus oli Haapsallu toonud. Sain piisavalt kududa ja pitsiilu imetleda. Natukene ehk targemaks ka jälle :)

Et postitus liiga tõsine poleks, paar koomilist seika ka. 

Keset pitsimelu hüppas minu juurde suhteliselt sõjaka olemisega proua ja nõudis, et ma ütleks kiirelt, kust ma ostsin selle salli, mida ma kannan ja palju ma selle eest maksin. Pidin teda kurvastama ja ütlema, et tegemist on minu oma kootud salliga :) 

Ja sellele prouale, kes suskas, et mu sallilõngas on ilmtingimata sünteetikat sees, võin ka siin kirjalikult kinnitada, et tegemist on siiski Leedu 100% villase pitslõngaga, mida on töödeldud lumivalgeks. Sellest ka pisut teistmoodi tunne katsumisel ja mulje vaatlusel. Ma olen kuulnud jah, et selle "vale tunde" pärast eelistatakse kududa naturaalset värvi salle ja rätte aga mina võin vaid kinnitada, et kõik on ehe :) 

Ahjaa, ma tegin pisut statistikat ka, ehk pakub lugejatele huvi.
  • Esimene sallipäev toimus 1997. aastal, nii et sel aastal oli küll nimetusena 3. Haapsalu Pitsipäev aga nn sallipäeva traditsioonina oli tegemist 18. korda toimuva üritusega. 
  • Kudumisvõistlusi hakati korraldama 2 aastat hiljem ehk siis aastal 1999. 
  • Läbi aegade on sallipäeva nimi muutunud, alates 2012. aastast on ürituse nimeks Haapsalu Pitsipäev. 
  • Kudumisvõistluse populaarsus aastatega kasvab. Kui aastal 2008 osales võistlusel vaid 7 inimest, siis 20012 ja 2013. aastatel oli võistlejaid 20 ning sel aastal lausa 26. 
  • Mustreid on läbi aegade kootud järgmisi:
    • 2009 - Tulbiga piibelehekiri
    • 2010 - Topeltpiibelehekiri
    • 2011 - Rätikiri
    • 2012 - Lillega hagakiri
    • 2013 - Helga Rüütli "Tulbimotiiv"
    • 2014 - "Aime ja Siiri said kokku" koekirja motiiv
Sai pikk postitus aga üritus oli seda väärt :)

Kohtumiseni järgmisel aastal!



4 kommentaari:

  1. Meil oli ka tore taas Sind kohata ja juttu ajada :)

    VastaKustuta
  2. Kas see aasta pitsinukkude võistlus ka oli?

    VastaKustuta
  3. Oli nukkude oma ka aga ainult üks osavõtja.

    VastaKustuta