pühapäev, 3. juuli 2011

Noor Eesti Rakveres

On üks imeline etendus selles suves - Rakveres mängitav Noor Eesti. Palju luulet, ilu, huumorit, kirjandusajalugu. Kuigi minu selleaastased teatrikülastused võib muutunud elukorralduse tõttu ühe käe sõrmedel üles lugeda, julgen ma siiski anda Noor Eestile maksimumpunktid. Mulle väga-väga meeldis! Puudutas hinge, pani mõtlema ja tõi esile nii mõndagi minevikust. Nõustun Rohumaaga, kes kavalehel tänab muuhulgas meie kirjandusõpetajaid. Kuidagi on nii kujunenud, et see periood on eesti kirjanduselus alati kajastamist leidnud. Vähemalt minu õpingutes.

Meenub siinkohal kohe eredam näide - Jaanus Vaiksoo, kelle kirjanduskursusest ülikoolis kujunes sujuvalt Gailiti-kursus väikeste kõrvalpõigetega Noor-Eesti rühmituse tegevusse ja Siuru-aegadesse. Võibolla sellepärast mulle Velvo Väli mängitud Gailit kõige rohkem meeldiski. Vaiksoo oskas selle kirjaniku põnevaks rääkida ja Väli põnevaks mängida.

Ahjaa, lõpetuseks. On see reaalne, et tsaariaja soldat deklameerib peast Lermotovi Purje? Või on see midagi sellist, mida siinkandis üks põlvkond peast teab ning seetõttu lingib paremini :). 

Igatahes, minge vaatama! Mängitakse 10. juulini Rakvere tetatri taga pargis. Väga maailine paik on!



Белеет парус одинокий
В тумане моря голубом!..
Что ищет он в стране далекой?
Что кинул он в краю родном?.

1 kommentaar:

  1. Oh, SEE luuletus! Naljakas - kuskil ajusopi käärude vahel oli ta peidus - nii kui esimest rida lugesin, nii meenus ka ülejäänu :P Oh kooliaeg-oh kooliaeg..

    VastaKustuta